Nordkorea: Första officiella medgivandet om kärnvapen

Ett första officiellt uttalande där Nordkorea medger att landet har kärnvapen gjordes av landets utrikesdepartement idag, torsdag. Samtidigt tillkännagavs att man drar sig ur de samtal om kärnvapen som under flera år förts med flera andra länder. Målet för parterna i samtalen har varit att få Nordkorea att överge kärnvapen.

CNN och BBC rapporterar idag att Nordkorea nu drar sig ur samtalen, medger att de har kärnvapen och uppger att landet arbetar för att bygga upp sin arsenal av kärnvapen.

Nordkorea menar att USA har röjt sina intentioner att till vilket pris som helst försöka förändra det politiska systemet i landet.
- Detta tvingar oss att vidta åtgärder och bygga upp en kärnvapenarsenal i avsikt att försvara ideologin, systemet, friheten och demokratin som medborgarna i DPRK, Demokratiska Folkrepubliken Korea själva har valt, sa utrikesdepartementet i ett uttalande på torsdagen.
Landets utrikesdepartement menar att kärnvapnen krävs som självförsvar för att kunna hantera Bushadministrationens tydliga policy att isolera och hindra utvecklingen i landet.
Förhållandet mellan Nordkorea och USA har sedan tidigare varit spänt och torsdagens uttalande innebär enligt flera nyhetsbyråer att förhållandet mellan länderna nu kommer att hårdna ytterligare.

Nordkorea har under en längre tid misstänkts, av bland annat USA, för att ha kärnvapen och landet har också gjort anspråk på att de har kapacitet att producera kärnvapen. Tillsammans med USA, Sydkorea, Kina, Japan och Ryssland har landet sedan 2003 deltagit i samtal kring denna fråga. Målet har varit att få Nordkorea att överge sitt kärnvapenprogram i gengäld mot ekonomiskt och diplomatiskt stöd.

CNN:s korrespondent i Sydkoreas huvudstad Seoul rapporterade att möjligheten att Nordkorea återvänder till samtalen med de andra länderna inte kan uteslutas. BBC drar slutsatsen att det ofta är mycket svårt att vet vad som ligger bakom Nordkoreas drag och att ledaren Kim Jong II agerar på ett oberäkneligt och motsägelsefullt sätt.


BBC och CNN