Asylsökande i läger på Nauru flyttas
Australien håller på att flytta nästan alla asylsökande som hålls i förvar i lägret på den lilla ön Nauru, nära ekvatorn i Stilla havet, rapporterar BBC.
Lägret på Nauru öppnades som en del av ”The Pacific Solution”, där asylsökande till Australien skulle hållas i avlägsna läger medan deras ärenden utreddes.
Under de senaste fyra åren har fler än 1 200 människor, mest irakier och afghaner, hållits i förvar på ön. Nu finns det 27 kvar, varav 13 har beviljats flyktingstatus och ska flygas till friheten i Australien.
Tolv kommer att flyttas till andra läger runtom i Australien i väntan på att beslut tas i deras ärenden.
Två anses utgöra säkerhetsrisker och får stanna kvar på Nauru, för att så småningom deporteras, enligt australiska myndigheter.
Premiärminister, John Howard, understryker att det här inte innebär att flyktinglägret ska stängas ned helt. Han sade att verksamheten på Nauru är en viktig del av regeringens migrationspolitik och att den kommer att hållas öppen.
Lägret öppnades för fyra år sen, i samband med hårdare gränskontroller. Australien oroade sig för det ökande antalet asylsökande som kom från Indonesien. Den fattiga ö-republiken Nauru betalades motsvarande 145 miljoner svenska kronor för att ta emot asylsökande från "Tampa" och andra båtar.
I samma veva öppnades även ett läger på Manus Island, i Papua Nya Guinea, som stängdes förra året.
Tanken med lägren var att de skulle verka avskräckande på potentiella asylsökande, något som enligt australiska myndigheter har lyckats väl.
Beslutet att flytta asylsökande från lägret på Nauru välkomnas av FN:s flyktingorgan. De har tidigare framfört kritik mot förhållandena där.
BBC |