”Ställ Suharto inför rätta”
På tisdagsförmiddagen rapporteras hälsotillståndet för Indonesiens förre president Suharto ha försämrats. Nyhetsbyrån AP rapporterar att läkare uppgav att inre blödningar hade tillstött sent på måndagen. Den 84-årige Suharto togs in på sjukhus för två veckor sedan.
I fredags besökte Indonesiens nuvarande president Susilo Bambang Yudhoyono Suharto på sjukhuset.
Indonesiska åklagare har beslutat att lägga ner åtalet mot Suharto för förskingring av statliga medel. När Suharto tvingades avgå 1998 anklagades han för att förskingrat motsvarande 600 miljoner USA-dolllar under sin tid vid makten. Efter att Suharto tog makten i en kupp 1965 blev hans familj en av världens rikaste familjer. Beslutet att lägga ned åtalet har lett till protester, rapporterar BBC
I Yogakarta på Java demonstrerade omkring 50 studenter i fredags och ropade ”Åtala honom” och ”Häng Suharto”.
Den brittiska organisationen Tapol (The Indonesia Human Rights Campaign) krävde i fredags att de indonesiska myndigheterna utan dröjsmål ställer Suharto inför rätta för brott mot mänskligheten. Tapol oroas för att Suharto kommer att rehabiliteras och därmed slippa ansvar för den grymma perioden av ”aggression och förtryck”.
Tapol konstaterar att Suharto har kallats ”en av 1900-talets största brottslingar och värsta tyranner” och varnar för att om Suharto dör utan att ha ställts inför rätta så kommer det att skada Indonesiens rykte.
Suharto styrde Indonesien med järnhand i drygt tre decennier. Den 21 maj 1998 tvingades han avgå kort efter att det parlament han kontrollerade för sjunde gången hade utsett Suharto till president. Det blev det ekonomiska raset i samband med Asienkrisen 1997-98 som blev hans fall och som ledde till stora protester.
Suhartos väg till makten kom genom det mytomgärdade kuppförsöket hösten 1965. Enligt den officiella versionen försökte då PKI, det indonesiska kommunistpartiet – då världens tredje största kommunistparti – ta makten. Militären kunde i stället ta makten och den dåvarande presidenten Sukarno utmanövrerades.
Hösten 1965 och våren 1966 beräknas mellan en halv miljon och en miljon påstådda kommunistsympatisörer ha mördats av militären i en klappjakt som var en av efterkrigstidens värsta massakrer. Suharto hade fullt stöd av USA och CIA såg honom som en pålitlig bundsförvant i kampen mot kommunismen.
1969 kunde Suharto med FN:s godkännande införliva den tidigare nederländska kolonin Västpapua efter en farsartad folkomröstning.
Västpapuanernas motstånd mot det indonesiska styret bekämpades med brutala metoder och oron i provinsen fortsätter än idag. Den 17 maj dödades två västpapuaner av indonesiska styrkor vid oroligheter i Wamena.
All opposition inom landet förföljdes skoningslöst i det system av ”Den nya ordningen” som Suharto byggde upp. En del av de hundratusentals som fängslades 1965-66 fick tillbringa många år i läger och en del av dem frigavs först under 1990-talet.
Den 7 december 1975 invaderade Indonesien den portugisiska kolonin Östtimor. Invasionen hade fått klartecken av USA:s president Gerald Ford och utrikesminister Henry Kissinger som besökte Jakarta dagen innan invasionen. Det blev inledningen på 24 år av en ockupation där mellan 100 000 och 200 000 östtimoreser beräknas ha dött.
Hösten 1999 tog FN över styret av Östtimor och den 20 maj 2002 blev landet självständigt. Östtimor är ett av Asiens fattigaste länder och de senaste veckorna har instabiliteten ökat. I slutet av april dödades fem personer när avskedade ex-soldater våldsamt protesterade i huvudstaden Dili.
Rykten om nya oroligheter ledde senare till massflykt från Dili.
På tisdagen rapporteras åter om skottlossning i Dili. Enligt BBC har två personer sårats vid nya sammanstötningar. Australien och Nya Zeeland har erbjudit sig att militärt intervenera i Östtimor.
Australien har placerat flyg, fartyg och en del soldater i norra Australien för att snabbt kunna ingripa om en begäran kommer från Östtimors regering, rapporterar BBC.
Associated Press |