”Folkomröstning om vapenvilan”

På måndagen dödades minst 16 civila och 20 skadades vid en bombattack mot en buss på vägen mellan Ampara och Batticaloa i östra Sri Lanka. Enligt militären hade bomben placerats ombord på bussen av LTTE, de tamilska befrielsetigrarna, rapporterar BBC.
Våldet fortsätter att drabbas upp och de senaste dagarna har civila drabbats vid flera tillfällen. På söndagen mördades sex singalesiska byggnadsarbetare i Batticaloa.
De sex arbetarna höll på att bygga ett barnhem i ”Hoppets by”, i samband med återuppbyggnaden efter tsunamin. Militären anklagade enligt nyhetsbyrån Reuters LTTE för massakern.

I torsdags dog åtta civila vid artilleridueller runt LTTE-basen Thoppigala i östra Sri Lanka. De åtta dödade tamilerna, däribland flera barn, hade sökt skydd i regeringskontrollerat område. Enligt armén dödades de av beskjutning från LTTE, medan tigrarna hävdade att det var arméns beskjutning som dödade dem, rapporterar CNN.

LTTE anklagade på måndagen regeringen i Colombo för att ha inlett en ”desinformationskampanj”. Enligt Tamilnet, en nyhetsbyrå som står nära tigrarna, hävdade LTTE:s militära språkrör Irasiah Ilanthirayan, att attackerna mot civila i själva verket genomförs av ”paramilitära grupper” i syfte att skada tigrarnas rykte. Massakern på de singalesiska byggnadsarbetarna genomfördes enligt tamilska uppgifter 300 meter från ett läger för STF (Special Task Force), den specialstyrka inom armén som finns för upprorsbekämpning.

I området runt Batticaloa har tiotusentals människor flytt från sina hem den senaste tiden. FN uppgav förra veckan att det finns totalt 155 000 flyktingar i Batticaloa-området.

På söndagen anklagade LTTE armén för att plundra bostäder, butiker och hinduiska tempel efter att civila tamiler flytt. Armésoldater anklagades också för att slakta boskap.
– Hela befolkningen i Kokadicholai-området har flytt till Batticaloa stad på grund av artilleribeskjutning från armén, sade S Seeralan, vice chef för LTTE:s politiska gren i Batticaloa-området, enligt Tamilnet.
Han hävdade att LTTE-enheter framgångsrikt slagit tillbaka anfall från armén den senaste tiden, men att man ännu inte använder tigrarnas fulla styrka.
– Våra reguljära förband väntar på order från vårt högsta kommando, sade S Seeralan.

Militären hävdar också att 15 LTTE-soldater dog i torsdags vid ett tre timmars sjöslag utanför Sri Lankas nordöstra kust. Tre av tigrarnas fartyg ska ha sänkts.

Även på Jaffnahalvön, tigrarnas starkaste fäste, ökar nu spänningen. Via den officiella militärradion förklarade armén på söndagen att utegångsförbudet i Jaffna-området har förlängts med fyra timmar och nu gäller mellan klockan 18 och 05. Armén varnade för att den som bryter mot utegångsförbudet kommer att gripas och straffas. Enligt Tamilnet brukar armén förlänga utegångsförbudet när tyngre vapen och utrustning ska förflyttas till framskjutna positioner eller när förberedelser görs för krig.

Formellt råder vapenvila på Sri Lanka. Men över 4 000 personer beräknas ha dödats sedan presidentvalet i november 2005 då Mahinda Rajapakse vann. Den 26 mars chockerades både Colombo och hela Sydasien när, TAF, Tamileelam Air Force, tigrarnas flygvapen, genomförde ett framgångsrikt anfall mot huvudstaden Colombo. Den militära flygbasen Katunayake anfölls och flera av det lankesiska flygvapnets MiG- och Kfir-plan ska ha förstörts, även om regeringen tystade ned frågan. Även Colombos civila flygplats stängdes och passagerare flydde i panik, men inga skador vållades där.
De två TAF-planen kunde oskadda återvända till sin bas på LTTE-kontrollerat område.
Att en asiatisk huvudstads flygplats utsätts för flyganfall var en händelse som skakade om den militära maktbalansen. LTTE kunde stolta publicera historien om sitt flygvapen medan FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnade för upptrappningen och uppmanade både regeringen och LTTE att ”snarast möjligt återvända till förhandlingsbordet”.

Försvarsanalytiker pekade på att konflikten, som har pågått sedan 1983, nu har förändrat karaktär.
– Striderna har hittills varit begränsade till land och hav. Nu ser vi hur tigrarna har flygkapacitet , sade Iqbal Athas från Jane’ Defence Weekly till BBC.

I en intervju i _Janasakth_i, kommunistpartiets dagstidning i Tamil Nadu, den sydligaste delstaten i Indien, bedyrade S P Tamilselvan, chef för LTTE:s politiska gren, att TAF inte kommer att attackera mål i Indien.

– Vårt flygvapen har hittills visat återhållsamhet, sade S P Tamilselvan. Men i en situation när Sri Lankas flygvapen fäller bomber har det blivit nödvändigt för oss att gå till anfall. Jag betraktar det som en milstolpe i vår befrielsekamp.

I Colombo samlades de politiska partierna till krismöte med president Mahinda Rajapakse efter flyganfallet, rapporterar Daily News. För en gångs skull var de rörande överens och fördömde LTTE:s flyganfall samtidigt som de varnade för att LTTE, ”denna hänsynslösa och vettlösa organisation”, är ett hot inte bara mot Sri Lanka, utan ”mot alla länder i hela Sydasien”. Det internationella samfundet uppmanades att sätta fokus på LTTE:s nationella och internationella strategier.
Vid mötet deltog både presidentens eget parti SLFP och dess allierade; kommunistpartiet och trotskistpartiet LSSP, liksom det största oppositionspariet UNP. Även det marxistiska extrema nationalistpartiet JVP och det buddhistiska nationalistiska munkpartiet JHU, liksom ett antal mindre partier var också närvarande.

Avtalet om vapenvila slöts i februari 2002 efter långvarig norsk medling. En övervakningsmission, SLMM, från de nordiska länderna övervakar vapenvilan. Sedan EU terroriststämplat LTTE består nu SLMM sedan i höstas enbart av personal från Island och Norge.
När LTTE:s grundare och ledare, Vellupillai Prabhakaran, tillsammans med dåvarande premiärministern Ranil Wickremesinghe (UNP), skrev på avtalet, fanns förhoppningar om att en politisk lösning skulle kunna uppnås. Nu förs inte längre några förhandlingar mellan parterna och vapenvilan existerar endast på pappret.

I söndagens utgåva av Colombotidningen Sunday Observer uppgav ”en högt uppsatt källa inom presidentsekretariatet” att Rajapakse nu inom kort förbereder en folkomröstning om vapenvilans framtid. Både UNP och LSSP tog avstånd från tanken på att folkomrösta om vapenvilan.
Singaleserna utgör en stor majoritet bland Sri Lankas befolkning och för politiker som vill vara säkra på brett stöd kan det vara frestande att satsa på att återigen föra ett fullskaligt krig mot LTTE.

På måndagen uppgavs att fransk polis på söndagen gripit 17 medlemmar av LTTE i Paris som anklagas för att ha samlat in pengar bland tamiler i Frankrike. I den stora tamilska diasporan samlas pengar, mer eller mindre frivilligt, in för att användas i LTTE:s kamp för en självständig tamilsk stat. Det hävdas att LTTE enbart under 2006 samlat in nästan 60 miljoner kronor bland tamiler i Frankrike.

Läs också:
Väpnade grupper infiltrerar flyktingläger (Amnesty - pressnotis 15 mars)

Följ utvecklingen i Sri Lanka:

Fredsövervakarna SLMM

LTTE:s hemsida

Sri Lankas armé

Nyhetssidan Tamilnet

Lankapage i Colombo


BBC