UD om sjuksköterskorna: ”Lägg er inte i”

Libyen varnade på söndagen utländska regeringar för att försöka tvinga fram en frigivning av de fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare som är dömda till döden för att ha smittat 426 libyska barn med hiv när de arbetade på ett sjukhus i Benghazi. De sex har suttit fängslade i åtta år och har vid två olika rättegångar dömts till döden.
I fredags kväll sände den bulgariska TV-kanalen BNT en intervju med USA:s president George W Bush där han uttryckte sitt stöd för de bulgariska sjuksköterskorna.
- Vi är inte bara engagerade i att stödja sjuksköterskorna utan också i att få dem frigivna, sade Bush enligt nyhetsbyrån AFP.
USA:s president sade också att han personligen hade framfört sin ståndpunkt till Bulgariens president Georgi Parvanov.

I söndags kom en kommentar från Libyens utrikesdepartement via den statliga nyhetsbyrån Jana, rapporterar nyhetsbyrån Reuters:
- Vi hade hoppats att Bush skulle uttrycka sin sympati för den katastrof som drabbat dessa barn och familjernas lidande som har pågått i många år. Det pågår kontakter och förhandlingar för att finna en godtagbar lösning för alla parter.
I uttalandet betonades att ”ingen har rätt att intervenera i det libyska rättsväsendet” och libyska UD bekräftade ”respekten för vårt jurdiska systems oberoende”.

Av de 426 hiv-smittade barnen har 53 avlidit och de drabbade familjerna har vidhållit att de sex utlänningarna är skyldiga medan medicinsk expertis har pekat på bristande hygien på sjukhuset i Benghazi som orsaken.

Allt fler tecken tyder enligt Reuters på att någon form av uppgörelse närmar sig och i fredags sade Driss Lagha, ordförande för familjernas sammanslutning, till Reuters att en uppgörelse borde vara klar till den 21 juni. Den dagen håller EU ett toppmöte.
Det har tidigare antytts att de sex dödsdömda skulle kunna friges om kompensation betalades till de drabbade familjerna och Libyen uppges ha krävt 10 miljoner euro (drygt 90 miljoner kronor) till varje familj. Bulgarien har vägrat gå med på detta krav då man har ansett att det skulle vara liktydigt med medgivande av skuld. Däremot har Libyen erbjudits en fond som skulle ge barnen möjlighet att få vård på europeiska sjukhus.

Dödsdomarna har överklagats och ursprungligen skulle överklagan ha tagits upp i maj, men detta har skjutits upp. De sex hälsovårdsarbetarna friades dock för förtal av en libysk domstol 27 maj, sedan de hade anklagat namngivna personer för att ha utsatt dem för tortyr.

Förra veckan besökte Storbritanniens premiärminister Tony Blair Libyen. Han träffade representanter för familjerna och uppmanade dem att vidta steg för att nå en uppgörelse. Efter samtal med överste Moammar Khadaffi, Libyens ledare sedan 1969, hyllade Blair enligt AFP de nya goda förbindelserna mellan Storbritannien och Libyen.
- Vi har nu ett mycket starkt samarbete i kampen mot terrorism och på försvarsområdet och handelsförbindelser som blir allt starkare, sade Blair.

Vid besöket tillkännagavs att brittiska energibolaget BP efter 33 års frånvaro nu kommer att återvända till Libyen för att utvinna naturgas i ett avtal värt cirka 6,2 miljarder kronor. Libyens premiärminister Baghdadi Mahmoudi tillkännagav också att ett avtal om libyska vapenköp från Storbritannien hade undertecknats. Libyen ska bland annat köpa brittiska luftförsvarssystem och libysk militär ska få brittisk utbildning.
- Dessa förbindelser hade varit omöjliga för några år sedan, sade Blair. Nu har allt ändrats och det gynnar Libyen, det gynnar Storbritannien och hela regionen.

Baghdadi Mahmoudi sade också enligt Reuters att Storbritannien och Libyen senast nästa år ska underteckna ett avtal som ska möjliggöra fångutväxling. Han utvecklade dock inte vidare vilka fångar det skulle röra sig om.


AFP