Hopp om ökad självständighet för kvinnor

Verkligheten för kvinnor i Swaziland har sett mycket mörk och dyster ut. Trots att landet har tillträtt FN:s konvention om eliminering av alla former av diskrimineringar mot kvinnor är det fortfarande ett stort gap mellan de löften som getts och vad som verkligen skett i praktiken. Men hopp om en ljusare framtid har börjat skönjas sedan det innovativa programmet Swazi Women's Economic Empowerment Project inleddes i början på förra året av organisationen Swaziland Action Group Against Abuse (SWAGAA), rapporterar IRIN.

I en av Afrikas äldsta monarkier kämpar stora delar av befolkningen för sin dagliga överlevnad. Landet har en arbetslöshet på 40 procent och förekomsten av HIV är mycket omfattande. Runt 40 procent av den vuxna befolkningen bär i dag på viruset. Enligt AFP/Yahoo! News har kvinnorna ingen talan när det till exempel gäller användandet av kondom i sexuella relationer. Och de är rädda för att ett positivt HIV-test skulle kunna äventyra deras förhållanden eller leda stigmatisering.

Organisationen Swaziland Action Group Against Abuse (SWAGAA) har funnits sedan 1990 och försöker genom bland annat utbildningar och kampanjer att minska misshandel, framförallt fysisk och sexuell misshandel, mot kvinnor och barn. SWAGAA är den första och enda nationella organisationen i Swaziland som erbjuder en stor omfattning av program och service som riktar sig till problemet könsbaserat våld. På deras hemsida står det:” Vårt arbete kan förändra Swazilands syn på misshandel och könsbaserat våld” och många kvinnor och barn har fått hjälp och stöd.

Nonhlanhla Dlamini, chef för SWAGAA berättar att de flesta swaziländska kvinnor som utsätts för våld i hemmet vågar inte ta med sig sina barn och lämna hemmet:
- De säger ”Vem ska kunna ge oss mat?”
Programmet Swazi Women's Economic Empowerment Project påbörjades under 2006 av SWAGAA och i dag finns 32 kooperativ som där 47 000 kvinnor arbetar. Den ekonomiska självständighet som detta program möjliggör, undanlättar för kvinnorna att ta sig ur en ond spiral, där de är ekonomiskt beroende av sina män.
- Att vara ekonomiskt beroende av den person som kränker en har ofta tvingat kvinnorna att stå ut, men med detta nya initiativ kan de försörja sig själva, säger Nonhlanhla Dlamini.

Kvinnorna kommer själva med förslag till projekten som de sedan självständigt driver. De gör alltifrån kläder, hantverk och möbler till att föda upp höns och grisar eller odla medicinalörter. I de flesta fall har kvinnorna redan kunskapen och färdigheten som krävs för ett särskilt kooperativt företag, men de behöver inspiration och vägledning för att i praktiken kunna driva företagen. I och med det nya programmet förutses en ekonomisk boom:
- Om 20 år kommer det här att bli riktigt stort. Dagens fattiga kvinnor kommer att bli affärskvinnor. Kooperativen kommer att växa och det blir en stor positiv effekt på nationalekonomin, säger Nonhlanhla Dlamini.
Förra året reste hon till Indien för att se hur liknande, väletablerade projekt växte till sig.
- Kooperativen i Indien tjänar miljoner. Bankerna tar dem på allvar, eftersom de har blivit stora insättare, berättar hon. Jag kan se detta hända i Swaziland.

Bakgrund:
Mellan april och juni 2004 tillträdde Swaziland fyra nyckelfördrag gällande de mänskliga rättigheterna. Bland annat tillträdde Swaziland FN:s konvention om eliminering av alla former av diskrimineringar mot kvinnor den 26 april. Trots dessa åtaganden har det inte skett några stora framsteg och många kvinnor och flickor utsätts fortfarande för misshandel, våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Enligt en rapport från Physicians for Human Rights, som släpptes den 28 maj, har inte Swaziland ”levt upp till sina förpliktelser enligt folkrätten” och som ett resultat, kommer kvinnor att ”fortsätta att vara oproportionerligt sårbara för HIV/Aids”.

Läs mer:

Stop violence against women. Violence fuels the HIV/AIDS in Swazialnd. Amnesty International

Swaziland Action Group Against Abuse (SWAGAA)


IRIN