Unga kvinnor utsätts för sexuellt våld

En av tre kvinnor i Swaziland har någon gång blivit utsatt för sexuella övergrepp innan de fyllt 18 år. Det konstateras i den nationella rapporten National Survey on Violence Experienced by Female Children and Youths in Swaziland, som undersökt sexuella och andra former av våld mot kvinnor och flickor. Rapporten har utförts av regeringen, FN-organ och ickestatliga organisationer (NGOs).

Jama Gulaid, representant för FN:s barnfond Unicef, kommenterade den nya rapporten:
- Det är viktigt att känna till det våld som pågår mot barn och kvinnor, hur stort problemet är, vem som påverkas, när var och möjligtvis varför. Vi behöver den här informationen för att öka vårt gensvar.

En rapport efterfrågades av Unicef:s kontor i Swaziland i december 2006 och när en utredning kom till stånd tillhandahöll Unicef finansiellt och tekniskt stöd. Nyckelfrågan i rapporten blev: ”Har någon vuxen någon gång sparkat, bitit, slagits med knytnäve, hotat dig med vapen eller kastat något på dig?”. 1 300 kvinnor och flickor mellan 13 och 24 år, slumpmässigt utvalda från 1 900 hushåll i landet intervjuades.

Enligt rapporten har 48 procent av kvinnorna upp till 24 års ålder någon gång utsatts för sexuellt våld.
- Vi visste att det var dåligt för kvinnorna i Swaziland, men vi hade inte den statistiska bevisningen för att visa hur dåligt, sade Primrose Tsabedze, rådgivare för misshandlade kvinnor i staden Manzini till nyhetsbyrån IRIN.

Statistik från Swaziland Action Group Against Abuse (SWAGA), en organisation som arbetar för bekämpande av könsrelaterat våld, har påvisat en stadig ökning det senaste årtiondet av våld mot kvinnor.
- Vi har alltid behövt en nationell rapport och därför är det viktigt att den nu gjorts, även om reslutatet är skrämmande, sade Nonhlanhla Dlamini, ordförande för SWAGA.

Rapporten visar att sexuellt tvång är vanligt. Sex av tio kvinnor rapporterade att de tvingats till sin första sexuella upplevelse. Av dessa kvinnor svarade fem procent att de blivit våldtagna eller på andra sätt tvingade. Kvinnor ger ofta vika vid dessa situationer på grund av rädsla för fysiskt våld. 28 procent av flickor mellan 13 och 17 år hade upplevt fysiskt våld. Att gå i skolan är heller inget skydd från våldet, 98 procent av flickorna som deltog i rapporten hade gått skola.

När kvinnor sedan blir gravida är det olagligt att göra abort i Swaziland och familjeplanering avfärdas generellt av männen. I rapporten meddelas att 29 procent av kvinnorna fått genomleva oönskade graviditeter.
- Ett medel måste hittas för att ge kvinnor kontroll eller åtminstone ge dem något att säga till om i frågan om sexuell reproduktion så att de inte behöver tillgripa drastiska och farliga åtgärder, sade en socialarbetare till IRIN.

Samhällets stöd till kvinnor som utsatts för sexuellt och fysiskt våld undersöktes också i rapporten för att fastställa vad som behövs när det gäller säkra hushåll, kliniker och laglig service.
- Det är väldigt lite stöd tillgängligt för kvinnor och flickor som utsätts för våld. Förövaren är nästan alltid en familjemedlem eller en granne och myndigheterna är motvilliga att lägga sig i familjeangelägenheter, sade Primrose Tsabedze.

Sedan 2004 har utbildningsdepartementet inrättat ett avgiftsfritt telefonnummer som barn som utsatts för övergrepp hemma eller i skolan kan ringa. Där får barnen en grundläggande rådgivning och fallen utreds därefter av regionala vägledare. Hälften av de som ringt har varit pojkar som föreslagit att en rapport bör genomföras för att utreda övergreppen mot dem.

Jama Gulaid påpekade till IRIN att våld har en enorm kostnad på samhället.
- De fysiska konsekvenserna av våldet är skador på kroppen och invaliditet. De psykiska konsekvenserna är alkohol – och drogmissbruk, depression, ångest, försenad utveckling, ätstörningar, självmordtendenser och känslor av skam och skuld.

Innan den nya konstitutionen antogs 2006 hade kvinnorna i Swaziland en status som omyndiga och var därmed oförmögna att äga egendom eller öppna ett bankkonto utan tillåtelse av en manlig släkting eller make. Det traditionellt låga anseendet har också ett samband med den höga nivån av hiv-infektioner som förekommer. 40 procent av alla vuxna i Swaziland är hiv-positiva, den högsta siffran i världen.

Läs mer: Hopp om ökad självständighet för kvinnor (Amnesty Press 6 juli)

Swaziland Action Group Against Abuse (SWAGA)

Stop violence against women. Violence fuels the HIV/AIDS in Swaziland (Amnesty International 1 april 2004)


IRIN