Indisk ledare greps - demonstration förbjuds

Myndigheterna i Malaysia har beslutat att åtala tre indiska ledare för
”uppvigling” och har förbjudit en demonstration som skulle hållas utanför den brittiska ambassaden i Kuala Lumpur på söndagen. Enligt regeringen kan demonstrationen leda till rasoroligheter och regeringen har varnat för att alla som försöker delta kommer att gripas, rapporterar BBC. Enligt malaysiska lagar måste folksamlingar med fler än fem personer ha tillstånd från polisen.
Runt Kuala Lumpur har säkerhetsspärrar upprättats vid infarterna för att stoppa demonstrationen, vilket har lett till stora trafikproblem.

Enligt nyhetsbyrån AP greps Waytha Moorthy Ponnusamy, ordförande i Hindu Rights Action Force (Hindraf), tillsammans med sin bror och en nära medarbetare, på fredagen. De två sistnämnda frisläpptes mot borgen, men Waytha Moorthy Ponnusamy vägrade betala och hålls kvar i häkte. Om de befinns skyldiga till anklagelsen om uppvigling kan de dömas till tre års fängelse.

Hindraf hade hoppats på att samla över 10 000 personer till demonstrationen på söndagen där krav på kompensation från brittiska regeringen skulle föras fram. Av Malaysias cirka 27 miljoner invånare är runt åtta procent av indiskt ursprung. Indierna kom till dåvarande Malaya som arbetskraft under den brittiska kolonialtiden då gummiindustrin blomstrade.
Hindraf anser att den indiska befolkningen har missgynnats sedan självständigheten 1957 och en stämning har lämnats in i London med begäran på kompensation från Storbritannien. Hindraf uppger att två tredjedelar av indierna i Malaysia lever i fattigdom, delvis på grund av att malajerna, som utgör en majoritet av befolkningen, gynnas av myndigheternas politik.

En malaysisk MR-grupp, Suaram, sade enligt AP att gripandena och förbudet mot demonstrationen är ett försök av polisen att ”stoppa aktivister från att utöva sin rätt att fredligt samlas och utöva sin yttrandefrihet”.

Den 10 november samlades tiotusentals personer till en demonstration i Kuala Lumpur för att kräva demokratiska val. Det var den största manifestationen på många år.

Läs mer:

Jättedemonstration för fria val (17 november)

Amnestys uppmaning inför demonstrationen 10 november


BBC