Kamila Shamsie betraktar med svepande blick världen av idag i ljuset av igår

Kamila Shamsies ”Brända skuggor” är en ambitiös roman. Den tar sin utgångspunkt i atombomben över Nagasaki i augusti 1945 och fortsätter bland annat över Delhi i avkoloniseringens Indien fram till vår tid genom fyra släktkrönikor som vävs ihop.

böcker | 2014-12-30
Av: Elias Kukkola Settervik
Kamila Shamsie föddes 1973 i Pakistan och är nu verksam i Storbritannien. Hon arbetar som journalist och kritiker på The Guardian.  ”Brända skuggor” är den första av hennes romaner som översätts till svenska.

Kamila Shamsie föddes 1973 i Pakistan och är nu verksam i Storbritannien. Hon arbetar som journalist och kritiker på The Guardian. ”Brända skuggor” är den första av hennes romaner som översätts till svenska. Foto: Salma Raza

Bok: Brända skuggor
Författare: Kamila Shamsie
Översättning: Birgitta Wallin
Förlag: Bokförlaget Tranan

Hibakusha. Hiroko hatar det – ordet. Överlevare, men till vilket pris? Skuggorna av allt och alla som atombomben tog ifrån henne, inbrända i hennes rygg. Svalor av svartnad, känslolös hud, på flykt från det förflutna.

”Brända skuggor” är en ambitiös roman. I prologen faller atombomben över Nagasaki och den unga lärarinnan Hiroko förlorar allt utom sitt liv. Strålsjukan är barmhärtig mot henne, men den diskriminering som drabbar atombombsöverlevarna – hibakusha – till följd av oförståelse för radioaktivitetens destruktiva kraft är desto mer skoningslös. Tragedin driver henne i landsflykt, och det är i frigörelsetidens Indien, i det aristokratiska, koloniala Delhi, som berättelsen tar sin verkliga början. Hirokos liv flätas samman med Burton-, Weiss- och Ashraf-familjernas öden – öden som trotsar ekonomiska, kulturella, politiska och etniska barriärer i en värld där krig och förstörelse driver på polariseringen.

Kamila Shamsie väver på ett imponerande sätt fyra släktkrönikor, personifierade av varsin individ, och förenar dem sedan i en färggrann, livlig textil av vänskap, kärleksrelationer och brustna band. De fyra familjernas tendens att, liksom himlakroppar i omloppsbana, ständigt cirkulera kring varandra påminner stundvis om Leo Tolstojs ”Anna Karenina”, även om det förstås aldrig blir lika intrikat. ”Brända skuggor” är en roman som det är lätt att leva sig in i och svårt att lägga i från sig.

Brända skuggor.

Brända skuggor. Foto: Bokförlaget Tranan

Vad som börjar som en ytterst personlig och gripande berättelse utvecklas över de nästan 500 sidorna dessvärre till en allt för invecklad och politisk historia. Det är förståeligt och beundransvärt att Shamsie vill sätta sin berättelse i ett större sammanhang, men vägen från bombningen av Hiroshima och Nagasaki till Guantanamo Bay är knappast så rak som Shamsies roman kan ge intryck av. Samtidigt är det en viktig förkunnelse – att vi inte lever i ett historielöst vakuum och att det som sker i dag, i våra privata liv såväl som på ett globalt, politiskt plan, kommer att eka genom årtionden och bli betydelsefullt på sätt som vi omöjligen kan förutspå för människor som inte ens är födda än. Kamila Shamsie betraktar i ”Brända skuggor” världen av idag i ljuset av igår, med ett orubbligt fokus på de individuella levnadsöden som utspelar sig på denna föränderliga scen. Kanske gör hon det bara med en något för svepande blick.

Elias Kukkola Settervik
[email protected]

böcker | 2014-12-30
Av: Elias Kukkola Settervik