Bister situation för internflyktingar i Mindanao

Över en halv miljon människor har flytt sina hem till följd av våldsamheter i Mindanao, Filippinerna. Läget har, enligt biståndsorganisationer, inte varit så akut sedan 2003 då den muslimska separatistgruppen Moro Islamic Liberation Front (MILF) skrev under en fredsöverenskommelse med regeringen.

Den 12 000 man starka MILF-styrkan har varit inblandade i intensiva strider med regeringsstyrkor sedan augusti i år. Våldsamheterna inleddes då Högsta domstolen den 4 augusti gav avslag på separatistgruppens förslag om en utökad självständighet för en muslimsk region i Mindanao, styrd av MILF.

President Gloria Arroyo har uteslutit möjligheten att omedelbart återgå till förhandlingsbordet, istället har regeringsstyrkan i området utökats.

Situationen har förvärrat den flyktingkris som finns i området, och som Amnesty tidigare har rapporterat om,

Undsättning har långsamt börja nå de utsatta områdena, även om arbetet kraftigt försvåras av bristen på säkerhet. Enligt FN stals nyligen 26 säckar ris som levererades av World Food Programme (WFP). Militären påstår att förnödenheterna beslagtogs av MILF.

En förvärrande faktor är de kraftiga regn som fallit under senaste tiden och översvämmat många evakueringsläger. Provincial Disaster Coordination Council menar att det försvårat hjälparbetet avsevärt.

Enligt Stephen Anderson, WFP:s representant i landet, når viss hjälp fram, men uppenbarligen är det långt ifrån tillräckligt, säger han till IRIN den 17 september.

Han beskriver läget som bistert, och påpekar att översvämningarna förvärras varje dag, samtidigt som fler och fler människor anländer till evakueringslägren. Situationen vad gäller vatten och sanitet är oacceptabel och måste omedelbart ses över.

Tillståndet i lägren är väldigt spänt och människor är fyllda av rädsla. WFP behöver i dagsläget öka sina matleveranser, säger Anderson. Allt hänger på säkerhetsläget, om det förvärras ytterligare, kommer hjälpen behöva ökas kraftigt.

Guiaria Kiyaw berättar för IRIN hur hon och hennes sju barn hamnat i evakueringslägret. De flydde från sin hemby när militären genomförde flygattacker i syfte att driva ut medlemmar ur MILF från deras närliggande bas. Nu har hennes barn inte fått ett anständigt mål mat på snart en månad och de sover, smutsiga som de är, på det kalla cementgolvet i den idrottssal de inkvarterats i.

-- Det har varit en väldigt svår månad, säger Kiyaw. Vi kan inte återvända till vår by eftersom det fortfarande är stridigheter där. Men vart ska vi ta vägen, frågar hon. Här kan vi överleva för tillfället, men kan sakta dö av hunger om vi inte får hjälp.

Emma Mossberg

19 september 2008

Läs mer:

_
**Tiotusentals på flykt efter bombningar

Emma Mossberg
Amnesty Press