Historisk dom i Katanga - milisledare dömda för brott mot mänskligheten

Den fällande domen mot Gédéon Kyungu Mutanga och över 20 andra medlemmar i mayi-mayi-milisen i Katanga är ett viktigt steg mot att utkräva ansvar för svåra brott i Demokratiska republiken Kongo, konstaterar Human Rights Watch, HRW, som förra veckan kallade domen i en militärdomstol i Katanga för ”historisk”.
Rättegången pågick i 19 månader och var den hittills mest omfattande i Kongo när det gäller ”brott mot mänskligheten”. Domstolen valde att använda den definition av detta brott som finns i Romstadgan, grundvalen för ICC, internationella brottmålsdomstolen. Kongo ratificerade 2002 Romstadgan och HRW pekar på att denna rättegång visar på ICC:s inflytande även utanför de egna rättsliga processerna i Haag.

Den milis som Gédéon bildade 1998 hade stöd av den kongolesiska regeringen i kriget mot invasionsstyrkorna från Rwanda och Uganda. 2002 slöts ett fredsavtal där en samlingsregering bildades med de rebellrörelser som hade stötts av Rwanda och Uganda. I fredsavtalet ingick demobilisering och integrering av rebeller i den nationella armén, FARDC. Även mayi-mayi skulle integreras men detta misslyckades. I stället tog milisen kontroll över allt större delar av centrala Katanga och civilbefolkningen drabbades hårt i det område som kallades ”dödens triangel”. I november 2005 beräknade FN att omkring 150 000 personer hade flytt.
FARDC anklagades även de för att ha begått svåra övergrepp i kampen mot rebellerna från mayi-mayi. HRW är kritiskt mot att bara några få personer inom regeringsarmén har åtalats och dömts till lindriga straff.

Den 16 maj 2006 greps Gédéon och den 10 juli 2007 inleddes rättegången mot honom och de andra åtalade. När domarna föll i början av mars i år fann domstolen att Gédéon gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten, uppror och terrorism. Hans fru, Ilunga Monga Nkuma, och fem andra åtalade fälldes också för brott mot mänskligheten medan 14 andra fälldes för väpnat uppror. Fem personer frikändes. Gédéon och ytterligare sex andra åtalade dömdes till döden och även om Kongo har inte genomfört några avrättningar på länge så är HRW kritiskt mot dödsdomarna.

Däremot noterar HRW med glädje att domstolen fann att den kongolesiska regeringen har ett ansvar för att de inte lyckats avväpna sina tidigare allierade i mayi-mayi när kriget i Kongo var över. Dussintals offer, som godtogs som käranden i en civilrättslig del av rättegången, tillerkändes stora skadestånd på cirka en halv miljon svenska kronor.
- Detta skickar en stark signal om att regeringen inte står över lagen, säger Anneke Van Woudenberg, Afrikautredare hos HRW. Vi kräver att regeringen godtar detta utslag.

Läs mer:

Kodord Bravolima – En roadmovie från Katanga (Amnesty Press nr 1/2006)


HRW