Pressfrihetspris tilldelas mördad lankesisk journalist
Den lankesiske journalisten Lasantha Wickrematunge, som mördades i januari i år, tilldelades postumt FN-organet Unescos 2009 års pressfrihetspris i samband med internationella pressfrihetsdagen.
- Juryns val föll enhälligt på en man som var tydligt medveten om farorna som han utsatte sig för, men som ändå fortsatte att yttra sig. Han fortsätter att inspirera journalister över hela världen, säger Joe Thloloe, pressombudsman i Sydafrika och ordförande i juryn för pressfrihetspriset.
Lasantha Wickrematunge var en välkänd journalist och redaktör för Sunday Leader, en tidning som han själv startade tillsammans med sin bror. I Sunday Leader förde de en kampanj mot kriget mellan Sri Lankas armé och den tamilska gerillan, LTTE. I januari i år mördades han på väg till sitt arbete.
Lasantha Wickrematunge var medveten om att han riskerade att dödas och hade innan sin död skrivit en ledarartikel, And Then They Came For Me, som skulle publiceras efter hans död.
- Han var en väldigt modig person som stod fast vid sina övertygelser, oavsett vad det kostade honom, säger Arthur Wamanan, en ung journalist som arbetat tillsammans med Lasantha Wickrematunge.
Hans mod, trots överhängande hot, beskrivs också av hans fru, Sonali Samarasinghe Wickrematunge, som är journalist och som arbetat mycket tillsammans med sin man.
- Trots att han blev hotad och angripen fortsatte han att avslöja korruption och oegentligheter bland de styrande, säger hon till IPS.
Hon lämnade landet en månad efter Lasantha Wickrematunges död och befinner sig numera i exil.
Mandana Ismail Abeyawickrema, nyhetschef på Sunday Leader, säger att Wickrematunge både var en skicklig journalist och även hade en förmåga att upptäcka andra som hade fallenhet för yrket. Han byggde upp ett nätverk av reportrar som arbetade med undersökande journalistisk.
Journalisterna på Sunday Leader förklarar att de kommer att fortsätta arbetet i hans anda.
- Det är det bästa sättet att hedra honom – att fortsätta rapportera, säger Arthur Wamanan.
IPS/Colombo
5 maj 2009
Läs mer:
Amnesty om journalisters arbete (inför 3 maj)
No freedom – journalists stopped from doing their jobs
Amnesty om mediefriheten i Sri Lanka (Pressnotis 26 januari 2009)
Amnesty om kriget:
Civilian casualties continue to mount in Sri Lanka (Nyhetsartikel från Amnesty 24 april )
IPS IPS |