Ny omdiskuterad lag mot terrorism i Etiopien

Etiopiens parlament har antagit en ny lag mot terrorism, trots att förslaget kritiserats för att äventyra de medborgerliga fri- och rättigheterna. Lagen, som föreslogs förra året efter en rad sprängattentat i Addis Abeba, banar väg för gripanden och undersökningar utan domstolsbeslut, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

  • Lagen ger regeringen befogenheter att tysta oliktänkare och begränsa pressfriheten, säger Beyene Petros, ledare för oppositionsalliansen UEDF, som röstade emot den nya lagen.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch menar att lagen lätt kan missbrukas eftersom den är mångtydig och utformad på ett sätt som kan ge regeringen befogenheter att begränsa medborgerliga fri- och rättigheter.

Den nya lagen definierar terrorism så att även handlingar som varken är våldsamma eller som skadar människor inbegrips. Lagen ger också polisen befogenhet att gripa människor utan rättsprocess.

Enligt Human Rights Watch analys kan det till och med innebära att den som erbjuder vatten eller mat till någon som genomför en politisk protest kan anklagas för att stödja terrorverksamhet.

Lagen följer en annan omstridd lag som gjort det straffbart att arbeta för mänskliga rättigheter i Etiopien, för organisationer som får mer än tio procent av sina medel från utlandet. Som medlem i en frivilligorganisation kan man riskera femton års fängelse.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International är numera förbjudna i landet. Utländska organisationer tillåts enbart om regeringen anser dem nödvändiga. Bara förra veckan förlorade 42 organisationer sina tillstånd att arbeta i landet. Det uppges att Läkare utan gränser är en av dem.

**Text: Omaeyr Rado_
IPS/Addis Abeba

Läs också:
Kanadensisk medborgare dömd för terrorism - hotas av dödsstraff (Amnesty Press 28 juli)
(Den 3 augusti dömdes Bashir Makhtal till livstids fängelse)

Ny anti-terror lag riskerar att kränka mänskliga rättigheter (Pressnotis från Amnesty 8 juli)


IPS