Somalias befolkning i akut behov av humanitär hjälp

Hälften av Somalias befolkning är i akut behov av humanitär hjälp. Men laglöshet och anarki i södra delarna av landet gör det praktiskt taget omöjligt för internationella organisationer att vara på plats. Även våldet i centrala Somalia gör det "svårt, om inte omöjligt, för humanitära arbetare" att nå dem som är i behov av hjälp, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR.

  • Många människor på flykt sover utomhus och tillgången till vatten är begränsad. Det finns också en ökad oro över hälsotillståndet för särskilt sårbara grupper som barn, kvinnor och äldre, sade Roberta Russo, UNHCR:s talesperson för Somalia den 3 februari.

Läkare utan gränser (Médecins Sans Frontières, MSF) rapporterar att deras sjukhus i Mogadishu tagit emot 89 skottskadade personer sedan slutet av januari. 66 av dem var barn och kvinnor.

  • Antalet skadade kvinnor och barn som vi tagit emot under de senaste 72 timmarna är inte 'oavsiktligt skadade civilpersoner'. Det visar istället på en total brist på respekt för civilas säkerhet. Situationen i Mogadishu är otroligt komplex och alla parter kan klandras för det höga antalet döda och skadade. Att urskillningslöst skjuta med granateld i tätbefolkade områden är totalt oacceptabelt, sade Axelle de la Motte St. Pierre från MSF.

Under ett möte med Afrikanska Unionen den 29 januari, uttryckte Somalias utrikesminister Ali Jama Jangeli en begäran om fler AU-trupper till stöd för de fredsbevarande styrkor från Uganda och Burundi som idag är baserade i Mogadishu, uppger al-Jazeera.

Läs mer:

African Union: Address human rights violations in conflicts (Amnesty 29 Januari 2010)


UNHCR