USA:s högsta domstol avslår terrormisstänkts chans till upprättelse
Högsta domstolen i USA har i veckan avslagit ett åtal där den kanadensiska medborgaren Maher Arar anklagar amerikanska myndigheter för att på felaktiga grunder ha blivit tvångsdeporterad till Syrien, där han uppges ha blivit torterad. Domarna har fortfarande inte lämnat någon motivering till varför man ogillade fallet.
Det var under 2002 som Maher Arar greps under en mellanlandning på JFK-flygplatsen i New York, på väg till Kanada från Tunisien. Enligt uppgifter från kanadensiska myndigheter anklagades Arar för samröre med terrornätverket al-Qaida och förhördes i nio timmar utan närvaro av en advokat. Därefter tvångsdeporterades han från USA till Syrien, utan vare sig en domstolsförhandling eller kontakt med de kanadensiska myndigheterna.
Under ett år satt Arar fängslad i syriskt fängelse och utsattes, enligt honom själv, för tortyr, trots att deporteringen enligt det amerikanska justitiedepartementet skedde i enlighet med amerikansk lagstiftning och syriska myndigheter hade försäkrat att ingen tortyr skulle förekomma.
- Jag blev misshandlad med en kabel upprepade gånger, och utsattes för psykisk misshandel gång på gång, säger Maher Arar till BBC. Enligt honom började syrierna ställa frågor först efter tortyren. Bland annat ville de att han skulle erkänna att han deltagit i ett träningsläger i Afghanistan, vilket han senare gjorde i ett desperat försök att få stopp på misshandeln. Detta ledde inte till att övervåldet upphörde, även om han kunde märka en förändring i misshandelns intensitet.
2004 lämnade Arar in en stämningsansökan till New Yorks federala appelationsdomstol mot bland andra justitieminister John Ashcroft och FBI:s högste chef Robert Mueller, där han krävde upprättelse och skadestånd för felaktiga anklagelser om samröre med terrororganisationer.
- Mitt fall handlar om förtryck av grundläggande mänskliga rättigheter som skedde efter terroristattacken den 11 september. Det var medvetet att skicka mig till Syrien för att få fram information genom tortyr, sade Maher Arar till CNN.
Enligt appelationsdomstolens beslut förra året håller inte Arars anklagelse för en rättslig upprättelse då det är kongressens uppgift att fatta ett sådant beslut. Arars advokat, Maria LaHood, fördömde då appelationsdomstolens beslut att inte föra ärendet vidare.
- Det här gör mig illamående. I och med beslutet accepterar man sådant agerande, vilket gör att det kan hända igen, sade LaHood till CNN.
I och med Arars överklagande stod det klart att fallet skulle gå vidare till högsta domstolen, där man alltså i måndags fattade det avvisande beslutet att inte starta en rättslig process. Man lämnade inte heller någon förklaring till varför detta beslut tagits.
Den kanadensiska regeringen tillsatte, under 2006, en oberoende kommission för att utreda händelsen, där man kunde konstatera att Arar inte utgjorde något säkerhetshot och att de amerikanska besluten hade grundats på felaktiga uppgifter från de kanadensiska myndigheterna. Detta ledde till att den kanadensiska polischefen fick avgå och ett skadestånd på cirka $10 miljoner betalades ut till Arar.
**Läs mer:_
Kanadensisk medborgare "försvunnen" (Amnesty Press 23 oktober 2002)
CNN/Reuters/Svenska utrikesdepartementet |