Soldater kan få komma ut ur garderoben
Förbudet mot öppet homosexuella i den amerikanska militären kan komma att hävas. Två federala domare i USA har den senaste månaden skrivit historia sedan de fattat beslut som strider mot den rådande politiska hållningen som kallas ”fråga inte, berätta inte” [”don't ask, don't tell”]. Sedan 1993 tillåts homosexuella personer att tjänstgöra i den amerikanska krigsmakten så länge deras sexuella läggning inte avslöjas.
Mellan åren 1997 och 2008 har 10 500 män och kvinnor som tjänstgjorde i den amerikanska armén avskedats på grund av sin sexuella läggning. Warren Aubury är en av dem. Den 28-åriga soldaten entledigades när han var i Irak. Han studerar nu på universitet men vill gärna få tillbaka sin tjänst inom armén:
- Om jag fick höra nyheten att allt automatiskt skulle återställas, skulle jag vara den första att återvända, säger Warren Aubury till Associated Press (AP).
Hans dröm kan nu komma att bli verklighet. I början av september beordrade den federala domaren Virginia Phillips, i Kalifornien, USA:s försvarsdepartement (även kallat Pentagon) att med omedelbar verkan sluta använda lagen; att pågående utredningar av personal som kan leda till avsked på grund av sexuell läggning genast ska avbrytas. I sitt utlåtande skrev hon att lagen ”kränker grundläggande rättigheter” såsom de formuleras i den amerikanska konstitutionen. Att homosexuella inte öppet kan prata om sitt liv och sina personliga relationer anser Virginia Phillips vara ett exempel på diskriminering. I dagsläget är öppen homosexualitet inte ett giltigt skäl för avsked.
Senare samma månad förstärktes oppositionen mot policyn då ännu en federal domare, Ronald Leighton i Washington, beslutade att det amerikanska flygvapnet måste återanställa sjuksköterskan Maj Margaret Witt, vars förhållande med en civil kvinna gjorde att hon år 2004 suspenderades och sedermera avskedades. Ronald Leighton anser, liksom Virginia Phillips, att förbudet strider mot den amerikanska konstitutionen och att avskedandet av henne snarare skadar moralen inom hennes förband än att de skadade soldater som hon vårdar bryr sig om hennes sexuella läggning.
Sedan 1993 tillåts homosexuella personer att tjänstgöra i den amerikanska militären, så länge deras sexuella läggning inte avslöjas. Denna politiska hållning kallas för ”fråga inte, berätta inte” (don't ask, don't tell). Dåvarande president Bill Clinton, demokrat, strävade efter att förbudet mot homosexuella skulle hävas helt utan inskränkningar men lagen blev en kompromiss som går ut på att militären inte får fråga medarbetaren om dennes sexuell läggning och medarbetaren får inte berätta.
USA:s nuvarande president Barack Obama, demokrat, går i sin föregångares fotspår och senast i lördags upprepade han sitt löfte, om att han ska få bort förbudet, i ett tal inför USA:s största gay-rörelse The Human Rights Campaign. Ett försök gjordes tidigare i höst. Tillsammans med demokraterna skrev Barack Obama ett lagförslag som gick igenom respresentanthuset, den ena av de lagstiftande organen i den amerikanska kongressen, men stoppades av republikaner i senaten. Tanken med maktdelningen i amerikansk politik är att förhindra eventuell diktatur och som en säkerhet för att folkets vilja kommer att tillgodoses. För att vidare se till att detta sker brukar amerikaner rösta så att inget av de två partierna, republikanerna och demokraterna, styr båda kamrarna i kongressen.
I onsdags reagerade den amerikanske försvarsministern Robert Gates på domare Virginia Phillips utspel när han inför en grupp journalister varnade för att detta tvära kast kommer att få ”enorma konsekvenser för trupperna”. Robert Gates vill att den rådande policyn ska skrotas men att det beslutet ska fattas av kongressen och det efter att Pentagon färdigställt rapporten om vilka konsekvenser beslutet kan få. Den studien beräknas vara klar 1 december i år. Försvarsministern anser att det måste finnas en plan för att minska risken för allvarliga störningar innan förbudet kan hävas.
Enligt en nyligen gjord opinionsundersökning, från Gallup, accepterar numera en majoritet av amerikanerna öppet homosexuell personal inom försvaret, rapporterar BBC. Men det finns ett stort motstånd. När Barack Obamas förslag var uppe i kongressen sade två befälhavare från marinkåren inför ledamöterna att de flesta marinsoldater skulle känna sig obekväma med förändringen och att den nuvarande policyn fungerar. Motståndare till upphävandet av lagen använder ofta argumentet att förändringen skulle kunna försvaga militären i krig men när frågan nyligen ställdes av en reporter till en amerikansk befälhavare i östra Afghanistan svarade denne:
- Om lagen ändras, kommer de (soldaterna) att foga sig efter den.
Han fortsatte förklara att under krig ”är det förmodligen det allra sista de skulle tänka på”, rapporterar AP.
Förespråkare för upphävandet anser, tvärtemot kritikerna, att den militära beredskapen snarare skadas när redan inlärda medarbetare plötsligt avskedas. Särskilt nu när USA är involverat i två krig. De hänvisar bland annat till avskedandet av homosexuella arabiska lingvister när Irak-kriget var som intensivast.
Organisationer som arbetar för homosexuellas rättigheter i samhället råder dock militärer att fortsätta dölja sin sexuella läggning tills vidare. Ifall domare Virginia Phillips order kommer att upphävas.
Tony Perkins, ordförande i rådet för familjeforskning, har uppmanat det amerikanska justitiedepartementet att överklaga:
- Återigen använder en aktivistisk federal domare militären för att föra fram en liberal social agenda, utan att bry sig om vad alla fyra militära chefer anser och kongressens konstitutionella roll, sade Tony Perkins enligt AP.
Även Barack Obama anser att det borde vara kongressen som fattar beslutet att upphäva förbudet. Dilemmat för honom och hans parti, rapporterar BBC, är nu att om justitiedepartementet överklagar så kan demokraterna riskera att förlora det starka stöd de har från människor som stödjer homosexuellas rättigheter i det kommande kongressvalet i november. Justitiedepartementet har 60 dagar på sig att lämna in en överklagan.
Flera länder tillåter öppet homosexuella att tjänstgöra inom sin militär, däribland Sverige, Storbritannien och Israel.
Läs mer
**Amnesty Press om homosexuella soldater_
Bosnien-Hercegovina: Homosexuella soldater och massakern i Srebrenica - amerikansk general tar tillbaka (31 mars 2010)
Associated Press |