Delade ut flygblad i Khartoum - dömd till tre månaders fängelse

27-årige Mohaned Kheir dömdes på onsdagen till tre månaders fängelse av en domstol i Sudans huvudstad Khartoum. Försvarsadvokaten Satia al-Hag sade till nyhetsbyrån AFP att mannen fälldes för brott mot artikel 66 i brottsbalken som förbjuder spridande av falsk information.

Det var i måndags som Mohaned Kheir greps tillsammans med två kvinnor när de delade ut flygblad med kritik mot Sudans president Omar al-Bashir. Alla tre dömdes till böter motsvarande knappt 1 000 kronor men det var bara Mohaned Kheir som fick fängelse.

De protester som hade utlysts på måndagen misslyckades i Khartoum då kravallpoliser hade mobiliserats för att se till att inga folksamlingar kunde samlas. Enligt AFP lyckades dock åtskilliga hundra personer demonstrera i staden Wad Medani med krav på regimskifte. Aktivister uppgav för AFP att 23 personer greps där.

I slutet av januari demonstrerade tusentals personer i flera städer i norra Sudan, inspirerade av protesterna i Egypten och Tunisien. Sedan dess har myndigheterna slagit till hårt mot de som försöker organisera protester. Många har gripits.

Enligt Sudan Tribune anklagar nu regeringsföreträdare de som försöker organisera protester att de går kommunisternas ärenden. Regeringen har också skärpt retoriken mot protester på sociala medier och det styrande partiet NCP:s ”cyber-bataljon” lovade vid ett möte på tisdagen att partiets ”cyber-jihadister” ska krossa de ungdomsgrupper som på internet kräver regeringens avgång.

Ulf B Andersson

23 mars 2011

Läs mer:

Amnesty om protesterna i Sudan

Sudan crackdown on peaceful protest continues
(9 mars)

Demonstranter gripna och misshandlade (1 februari)

Ulf B Andersson
Amnesty Press