Bussarbetarfackets ledare Mansour Ossanlu frigiven efter fyra år i fängelse

Efter nästan fyra år i fängelse frigavs Mansour Osanloo, ledare för bussarbetarfacket i Irans huvudstad Teheran, den 2 juni. Enligt ITF, internationella transportarbetarfederationen, är frigivningen villkorlig och en belöning för gott uppförande i fängelset.

Mansour Osanloo dömdes 2007 till fem års fängelse för att ha ”agerat mot nationell säkerhet” och ”propaganda mot staten”. År 2010 fick han ytterligare ett års fängelse. Mansour Osanloo är ledare för Vahed-syndikatet, en fackförening som organiserar de anställda vid bussbolaget i Teheran.

Självständiga fackföreningar är inte tillåtna i Iran. 1979 bildades bussarbetarfacket men förbjöds samma år. Facket återuppstod 2004 men har ännu inte erkänts av myndigheterna i landet. Fackets ledare, Mansour Ossanlu, greps i juli 2007 då han återvände till Iran efter att ha rest till Europa där han deltog i fackföreningsmöten. Han har suttit i Evin-fängelset i Teheran. Amnesty har betraktat honom som samvetsfånge.

Bussarbetarfacket i Teheran är anslutet till ITF, internationella transportarbetarfederationen, som har arbetat för Mansour Ossanlus frigivning.
– Detta är en stor dag för Mansour och hans familj och för de andra medlemmarna i Vahed-facket, sade David Cockroft i en kommentar. Det är också en stor dag för oss i den internationella fackföreningsrörelsen som ser honom som en vän.
David Cockroft sade att frigivningen är extra välkommen då Mansour Ossanlus hälsotillstånd har försämrats i fängelset. Han beklagade dock att frigivningen var villkorlig och att Mansour Ossanlu tvingats betala borgen.

David Cockroft lovade också att ITF kommer fortsätta arbeta för frigivningen av andra fångar, däribland Mansours kollegor, Reza Shahabi och Ebrahim Madadi, som också dömts för att ha försökt bilda fria fackföreningar.

Läs mer på ITF:s hemsida

Amnesty Press om Mansour Ossanlu

Fackliga internationaler kräver: Frige Mansour Ossanlu och andra fackliga aktivister i Iran ( 1 maj 2009)

Facklig ledare fick fem år (Amnesty Press nr 3/2007)

Fackliga ledare greps i Teheran (11 augusti 2007)


IFS (ITUC)