Presidenten behåller sitt järngrepp efter valet

Kazakstans president Nursultan Nazarbajevs parti vann som väntat en storseger i parlamentsvalet den 15 januari. Därmed behåller presidenten sitt järngrepp över det oljerika landet medan oppositionen blir allt mer tillbakapressad, konstaterar nyhetsbyrån IPS i en analys.

I april förra året vann Nursultan Nazarbajev presidentvalet med en osannolik - men också typisk - siffra på 93 procent av rösterna. Enligt det preliminära resultatet från söndagens parlamentsval vann presidentens parti Nur Otan med 80,7 procent av rösterna medan även Ak Zhol med 7,4 procent, samt Kommunistpartiet med 7,2 procent, kommer in i parlamentet. Både Ak Zhol och Kommunistpartiet är lojala med Nazarbajev.

Det oppositionella socialdemokratiska partiet Azat fick 1,5 procent av rösterna och får därmed ingen plats i parlamentet. Tre andra oppositionspartier tilläts inte ens att delta i valet. Röstdeltagandet ska ha legat på 70 procent.
Valet kritiserades dock på måndagen av både lokala och internationella valobservatörer eftersom det inkommit flera rapporter om oegentligheter.

  • Valet levde inte upp till de fundamentala principerna för demokratiska val. Vi hade förväntat oss något bättre, sade Joao Soares, chef för de 300 internationella valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Så har det låtit i samband med alla val som OSSE övervakat sedan 1994. Trots att Nazarbajev anses vara så populär att han skulle vinna valen på hederligt vis så har inget av valen bedömts som fria och rättvisa av OSSE.

Nursultan Nazarbajev, 71, har sedan 1989 styrt detta land som till ytan är fem gånger större än Frankrike och har 16 miljoner invånare. Enligt presidenten skulle dock det senaste valet innebära ett steg mot demokrati eftersom alla platser i parlamentet fram till nu har besatts av hans egna partimedlemmar.

Enligt statsvetaren Dosym Satpajev har dock snarare utvecklingen under Nazarbajevs styre blivit allt mindre demokratisk med tiden. Enligt honom var de första parlamenten i landet efter Sovjetunionens fall betydligt mer oberoende än de har blivit med tiden.

År 2001 valde flera högt uppsatta regeringsmedlemmar att lämna sina poster för att bilda egna oppositionspartier. Två av dessa mördades, medan två andra har lämnat politiken – däribland den förre ordföranden för riksbanken, Oraz Jandosov.

Jandosov säger till IPS att så sent som 2004 sändes det sju tv-debatter inför det kommande parlamentsvalet. Inför årets val genomfördes bara en tv-debatt, och i denna debatt ströks de två ledande socialdemokratiska företrädarna från debatten.
Samtidigt hävdar Jandosov att befolkningen överlag är ointresserade av politik. Det beror i sin tur på den starka tillväxten på senare år, säger Jandosov, som dock anser att de snabba inkomstskillnaderna i landet ”är skrämmande”.

Den svenska nationalekonomen och Östeuropaanalytikern Anders Åslund menar att Nazarbajev på ett skickligt sätt har lyckats locka till sig stora utländska investeringar i utvinningen av landets oljereserver. Men samtidigt är korruption och nepotism stora problem i Kazakstan, vars sociala utveckling dessutom har varit mycket dålig.

FN:s statistik visar att 29 av 100 000 barn i Kazakstan dör innan de hunnit fylla fem år. Det kan jämföras med tio respektive åtta barn av 100 000 i Bulgarien och Lettland, två länder med liknande ekonomier. I båda dessa länder ligger medellivslängden på 73 år, medan siffran i Kazakstan är 67.

Och detta är inte särskilt förvånande enligt Åslund, som påpekar att Kazakstan lägger en betydligt mindre del av bruttonationalprodukten på sjukvård jämfört med Bulgarien och Lettland.

Statsvetaren Dosym Satpajev påpekar dessutom att korruptionen är så omfattande i landet att kanske bara hälften av de pengar som är budgeterade för sjukvård och utbildning når fram. Han menar att presidenten uppmanar till korruption eftersom ”korrumperade statstjänstemän är tacksamma och sårbara”.

Inför valet år 2004 berättade en lärare för IPS att hennes rektor hade uppmanat alla lärare på skolan att ringa upp elevernas föräldrar och be dem att rösta på regeringen, under hot om att eleverna annars skulle relegeras. Lokala analytiker hävdar att alla statligt anställda utsätts för påtryckningar.

Men förutom dessa påtryckningar och påstått valfusk menar Amangeldyj Sjormanbajev, vid den lokala organisationen Republikanska nätverket av oberoende övervakare, att de flesta kazaker är ganska ointresserade av politik.

  • Folk förväntade sig inte mycket gott från sin regering under kommunismen och det gör de inte nu heller. De flesta anser att så länge det inte råder krig är det ok, och de menar att om ett nytt gäng tog över så skulle de bara stjäla ännu mer, säger Sjormanbajev.

Ett tecken på denna likgiltighet var tydlig på tisdagen i landets största stad Almaty då upprörda ledare för landets socialdemokrater trotsade en snöstorm för att protestera mot valet.

”Den 15 januari var dagen då demokratin dog i Kazakstan”, skrek en av dem, medan en annan ropade ”vi kommer inte att delta i dessa val fler gånger”, medan en tredje följde upp med ”de stjäl miljontals röster så att de kan stjäla miljontals dollar”.

Enbart ett hundratal anhängare lyssnade dock på talen, vilket var något färre än antalet journalister och säkerhetsvakter som fanns på plats.

Christopher Pala
IPS/ Almaty, Kazakstan

Läs mer

Kazakstans president utlyser nyval (Amnesty Press 4 februari 2011)

Kazakstan – ett omdiskuterat ordförandeskap i OSSE ( Amnesty Press 25 februari 2010

Oppositionell aktivist som greps vid Första maj-möte hungerstrejkar (Amnesty Press 4 maj 2010)

Kazakstan: Odemokratiskt parlamentsval (Amnesty Press 22 september 2004)


IPS