Libyska rebeller gör pengar på vapen - allt fler frivilliga reser till Syrien

Libyska vapen har börjat spridas till konflikthärdar i andra länder. Bakom försäljningen av vapen står de milisgrupper som var med och störtade Muammar Khadaffi, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
Uppgifterna kommer från både rebeller och myndighetsföreträdare, som hävdar att de tungt beväpnade miliserna säljer vapen på den svarta marknaden till väpnade grupper i andra länder.

  • Alla miliser sysslar med vapenförsäljning. Det finns inga lagar i Libyen, ingen fungerande regering, och säkerhetsstyrkorna är för svaga för att kunna hantera situationen, säger den forne rebellen Ridwan.

Ridwan vill inte bli citerad med hela sitt namn men berättar att han under revolutionen stred för en milisgrupp i Tripoli.
- Många av dem som stred blev giriga efter kriget och anser att de har rätt att bli kompenserade för sina uppoffringar samtidigt som de menar att myndigheterna har övergett dem, säger Ridwan till IPS.

Enligt honom kostar ett maskingevär runt motsvarande fem tusen kronor på den svarta marknaden medan en luftvärnspjäs kan gå för det tiodubbla.
- De flesta vapnen smugglas till gränsen, främst mot Turkiet, säger Ridwan.

Tuaregrebeller i norra Mali har utropat en egen stat som de kallar Azawad men regionen har även invaderats av Ansar Dine, en islamistisk grupp som samarbetar med Aqim, al-Qaida i islamiska ¬Maghreb. Vapen från Libyen ska enligt rapporter användas i striderna i Mali.

Den islamistiska rörelsen Boko Haram bekämpar både regeringen i Nigeria och landets kristna, och har skapat en allians med Aqim. Enligt landets försvarsminister Olusola Obada har vapen från Libyen smugglats in i landet.

Nyligen besöktes Libyen av en av Aqims främsta ledare, som kommit till landet för att köpa vapen.

Men enligt Ridwan är det inte bara Aqim som gör stora vapeninköp i landet, utan även mellanhänder som förser de syriska rebellerna med vapen. En syrisk vän till Ridwan uppger även att libyska milismän finns på plats i Syrien för att erbjuda civila militär träning.

Den senaste marknaden för syriska vapen tycks vara egyptiska Sinaihalvön där regeringstrupper bekämpar de islamister som nyligen dödade 16 egyptiska soldater. Enligt medieuppgifter ska bland annat Sovjet-tillverkade raketer ha smugglats till området från Libyen. Ibrahim Al-Monaei, som tidigare dömts för att ha smugglat vapen från Egypten till Gaza, säger till tv-kanalen al-Arabiya att alla vapen som numera smugglas till Sinaihalvön kommer från Libyen.

Uppgifter gör samtidigt gällande att hundratals tidigare libyska rebeller nu har begett sig till Syrien för att strida. Många uppges komma från staden Gharyan som ligger åtta mil söder om huvudstaden Tripoli, och ska ha begett sig iväg efter att stadens högste religiöse ledare uppmanat befolkningen att hjälpa till i kampen mot president Bashar al-Assads styrkor.

Islamisten Abdul Basset Abu Arghob, som stred med en milisgrupp under revolutionen, säger till IPS att även han har övervägt att bege sig till Syrien.

  • Jag beslutade mig för att inte göra det eftersom det finns så mycket arbete kvar att göra i Libyen. Många av mina kamrater har dock begett sig till Syrien för att strida eftersom vi anser att kriget där ingår i ett heligt jihad mot regionens förkastliga regimer, och det är vår plikt som muslimer att hjälpa våra bröder, säger han.

Mel Frykberg
IPS/Tripoli


IPS