Ryssland: Advokats mamma häktad

Fatta Pennan | 2022-02-22
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022

Den 20 januari förde minst sju män bort Zarema Musajeva från sitt hem i Nizjnij Novgorod i centrala Ryssland. Senare bekräftade myndigheterna i Tjetjenien att hon befann sig i deras förvar och skulle ha dömts till 15 dagars administrativt fängelse för ”mindre huliganism”. Den 2 februari meddelade att hon hade häktats anklagad för våld mot en polis, vilket kan ge tio års fängelse.

Zarema Musajevas äldste son, Abubakar Jangulbajev, är människorättsadvokat. Den 21 januari hotade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov med att familjens medlemmar hör hemma ”i fängelse eller i jorden”.

Skriv till:

Prosecutor General of the Russian Federation
Igor Viktorovich Krasnov
Ul. Bolshaya Dmitrovka, 15A
Moscow, GSP-3, 125993
Ryssland

Twitter: https://twitter.com/Genproc
Facebook: https://www.facebook.com/genprocrf/

Dear Prosecutor General,
I am deeply concerned about the abduction of Zarema Musaeva, on 20 January 2022, from her home in Nizhnii Novgorod by men who were later confirmed to be Chechen officials. On 21 January Chechen authorities reported that Zarema Musaeva was serving 15 days of administrative detention for “petty hooliganism”.

On 2 February, media reported that she had been detained on remand, initially for two months, on fabricated charges of using violence against a police officer, a crime punishable by up to 10 years’ imprisonment.

For years, Zarema Musaeva’s next of kin have faced reprisals from the Chechen authorities.

I urge you to take all the necessary steps to stop Zarema Musaeva’s unfounded criminal prosecution and ensure that she is immediately released.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag är djupt oroad över bortförandet av Zarema Musajeva den 20 januari 2022. Hon fördes då bort från sitt hem i Niznij Novgorod i centrala Ryssland av män som senare bekräftades komma från de tjetjenska myndigheterna. Den 21 januari meddelade myndigheterna i Tjetjenien att Zarema Musajeva avtjänade ett administrativt fängelsestraff på 15 dagar för ”ringa huliganism”.

Den 2 februari rapporterade medier att hon hade häktats, till en början i två månader, på grund av fabricerade anklagelser om att hon använt våld mot en polis. Det är ett brott som kan ge tio år fängelse. I åratal har Zarema Musajevas närmaste familjemedlemmar utsatts för förföljelse från de tjetjenska myndigheterna.

Jag ber er att vidta alla nödvändiga steg för att stoppa den ogrundade rättsliga förföljelsen av Zarema Musajeva och se till att hon omedelbart friges.

Fotnot: En något kortare version publiceras i nummer 1/2022.

UA 8/22

Läs också
Russia: Politician threatens to decapitate family members of Chechen activist (Amnesty International 2 februari 2022)

Russia: Federal authorities must ensure the release of Zarema Musaeva and stop intimidation against Ramzan Kadyrov’s critics (Amnesty International 24 januari 2022)

Fatta Pennan | 2022-02-22
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022