Kina: Greps efter 
försvar av kyrka

Fatta Pennan | 2015-10-02
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015

I juli inledde myndigheterna i Kina tillslag utan motstycke under senare år och över 200 människorättsaktivister och advokater har fängslats, försvunnit eller tagits in till förhör. En av dem som har drabbats är människorättsadvokaten Zhang Kai som har placerats i husarrest på okänd ort. Han fördes bort av polis från en kyrka i Wenzhou i provinsen Zhejiang. Han har erbjudit rättshjälp åt kyrkor i provinsen sedan myndigheterna år 2013 började riva kyrkor och avlägsna kors och krucifix. Detta har lett till omfattande protester.

Skriv till:
Minister of Public Security
Guo Shengkun
Ministry of Public Security
No. 14, Dong Chang’an Jie
Dongcheng Qu, Beijing 100741
Folkrepubliken Kina

E-post: [email protected]

Your Excellency,

After having read that Zhang Kai has been detained as part of a wider crackdown on activists who are resisting the removal of crosses from churches, I demand that he is released immediately and unconditionally.

Pending his release, I urge that the is granted regular, unrestricted access to his family and lawyer, and ensure he is not subjected to torture and other ill-treatment. Lastly, I call on Your Excellency to ensure that the right to freedom of religion and belief is respected in China.

Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska

Efter att ha läst att Zhang Kai har fängslats som en del av omfattande tillslag mot aktivister som motsätter sig att kors avlägsnas från kyrkor så kräver jag att han friges omedelbart och villkorslöst.

I avvaktan på hans frigivning så ber jag er att han får regelbunden möjlighet att utan restriktioner träffa sin familj och advokat och att han inte utsätts för tortyr eller misshandel.

Till sist vill jag be er att se till att religions- och trosfrihet respekteras i Kina.

Fatta Pennan | 2015-10-02
Även publicerad i AmnestyPress #3/2015