Kina: Samvetsfånge riskerar åtal

Fatta Pennan | 2013-02-28
Även publicerad i AmnestyPress #1/2013

Den 3 februari meddelade åklagarämbetet i staden Shaoyang att de överväger ett åtal mot den kinesiske samvetsfången Zhu Chengzhi och att beslut kommer i mitten av mars. Zhu Chengzhi placerades under en form av husarrest den 4 januari och fördes till okänd ort vilket medförde oro för att han var utsatt för ett påtvingat försvinnande. Sedan den 1 februari är han dock tillbaka i sitt hem men får inte lämna sitt hem eller kommunicera med någon utanför hemmet.
Zhu Chengzhi greps den 8 juni 2012 sedan han vid upprepade tillfällen krävt att få veta sanningen om hur Li Wangyang dog den 6 juni. Li Wangyang tillhörde Arbetarnas autonoma federation och satt fängslad i 20 år efter att demokratirörelsen hade krossats den 4 juni 1989. Efter ett år i frihet hittades han hängd på ett sjukhus, vilket påstods ha varit självmord. Li Wangyangs död ledde till protester och dissidenter tvivlar på att han tog sitt eget liv. Zhu Chengzhi hotas nu av åtal för statsfientlig subversion.

Skriv till

Director of the Public Security
Bureau of Shaoyang
Li Xiaokui Juzhang
Public Security Bureau of Shaoyang
8 Hongqilu Qingyunjie, Shaoyang City,
Hunan Province, 422000
Folkrepubliken Kina
Fax: +86 739 6837990
E-post: [email protected]

Dear Director, May I use this opportunity to express my concerns upon learning that prisoner of conscience Zhu Chengzhi is to continue his term of ”residential surveillance”; this after being moved from an unknown location to his own home on 1 February.
I am also concerned that he is still at risk of being prosecuted for ”inciting subversion of state power” as a result of his human rights activities.
I hereby call for him to be released immediately and unconditionally from residential surveillance. Furthermore, I urge you to ensure that Zhu Chengzhi has full access to his lawyers, and that upon release, he and his family members are free from any further harassment, and able to exercise their rights to liberty of movement and freedom of expression.
Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag vill ta detta tillfälle i akt för att uttrycka min oro över att jag har hört att samvetsfången Zhu Chengzhi är kvar i en form av husarrest sedan han återvänt till sitt hem 1 februari efter att ha befunnit sig på okänd ort.
Jag är också oroad över att han fortfarande riskerar att åtalas för uppvigling till subversion mot statens makt. Jag uppmanar er att omedelbart och villkorslöst häva hans husarrest. Jag uppmanar er också att se till att han får tillgång till sina advokater och att han själv och hans familj i samband med frigivning inte utsätts för ytterligare trakasserier och att han ges möjlighet att använda sin rörelsefrihet och yttrandefrihet.
Högaktningsfullt

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 31 mars.

Fatta Pennan | 2013-02-28
Även publicerad i AmnestyPress #1/2013