Malaysias indier protesterar mot diskriminering
reportage | 2011-02-18 Av: Lisa Olsson |
16 februari 2008. Polisen använder vatten- och färgkanoner för att hindra en manifestation från Hindraf att nå parlamentet.
Söndag den 27 februari kommer den indiska aktivistgruppen Hindraf att genomföra en demonstration i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. De vill protestera mot att boken ”Interlok_”_, som skrevs på 1970-talet, har gjorts obligatorisk inom grundskolan. Boken ses som diskriminerande mot den indiska befolkningen i Malaysia.
I februari 2008 **bevakade Amnesty Press en manifestation i Kuala Lumpur, som arrangerades av den indiska aktivistgruppen Hindraf (Hindu Rights Action Force), som menar att de malaysiska indierna diskrimineras. Nu, tre år senare, besöker Amnesty Press återigen Malaysias huvudstad för ett samtal med en av Hindrafs ledare, Wisvalingam Sambulingam, om hur situationen ser ut i dag. Intervjun sker i lyxhotellet Shangri-Las lobby och kontrasten mot manifestationen 2008 som bevakades av hundratals poliser kunde knappast vara större. Men under ytan ser det likadant ut.
– Det har inte blivit bättre, utan snarare värre. Vi hade stora förhoppningar på oppositionen inför valet 2008, men inte heller de har drivit våra frågor. Regeringen, med UMNO (United Malays National Organisation) i spetsen, för en rasistisk politik, säger Wisvalingam Sambulingam.
Wisvalingam Sambulingam anser att
situationen för den indiska minoriteten
har försämrats.
Under en manifestation i slutet av 2007 greps fem av Hindrafs ledare **i enlighet med den kontroversiella säkerhetslagen ISA, som innebär att de kan hållas fängslade utan rättegång under obestämd tid. De fem släpptes efter mer än 500 dagar, vilket Wisvalingam Sambulingam menar är en relativt kort tid i sammanhanget.
– Många sitter häktade under flera år men Hindrafs ordförande Waytha Moorthy talade för de fem aktivisternas sak, med både den brittiska regeringen och FN. Dessa påtryckningar gjorde nog sitt till, menar han.
Ordföranden Waytha Moorthy har för övrigt blivit fråntagen sitt pass och kan inte återvända till Malaysia och sin familj, utan jobbar för Hindraf från London. Bland annat har han tagit upp problemet med de nästan 130 000 malaysiska indier som i dag är statslösa.
– De gav aldrig upp sitt brittiska medborgarskap vid självständigheten och har svårt att få malaysiskt medborgarskap på grund av krånglig administration. Om föräldrarna är statslösa blir även deras barn det och så fortsätter problemet generation efter generation. Vi anser att den brittiska regeringen måste ta sitt ansvar för dessa människor, säger Wisvalingam Sambulingam.
En av de fem som fängslades 2007 var P. Uthayakumar, Hindrafs juridiske rådgivare, som 2009 startade det politiska partiet Human Rights Party. Wisvalingam __Sambulingam är noga med att påpeka att Hindraf fortfarande inte är en politisk organisation:
– Vi var dock tvungna att starta en politisk gren, Human Rights Party, eftersom vi inte fick tillräckligt med stöd från någon annan. Det var det enda sättet att göra vår röst hörd i parlamentet. Vi har pratat med andra minoritetsgrupper i Malaysia, Sabah och Sarawak, och ett alternativ inför nästa val är att vi går ihop med dem för att bilda en tredje stark politisk kraft. Men det beror på hur oppositionen agerar.
När nästa val hålls är osäkert, men det kommer troligtvis att ske inom de närmaste sex månaderna. Valen i Malaysia utlyses endast tre veckor i förväg, för att mindre partier inte ska ha tid att förbereda en riktig valkampanj.
Trots den ekonomiska utvecklingen i Malaysia finns spänningarna kvar mellan de tre befolkningsgrupperna. På bilden syns Petrona Towers i Kuala Lumpur.
Wisvalingam Sambulingam anser att den etniska diskrimineringen finns genomgående i hela samhället. Redan som barn får den indiska befolkningen en sämre utbildning, eftersom de indiska skolorna inte får samma stöd som andra skolar. På universitetsnivå har de svårare att få stipendier och arbetslösheten är hög.
En del indiska tempel har också vandaliserats och avhuggna kohuvuden har lagts utanför templen, vilket är en extrem förolämpning eftersom kon är ett heligt djur inom hinduismen.
– Det som vi är mest upprörda över just nu är dock att boken Interlok, som skrevs på 1970-talet, har gjorts obligatorisk inom grundskolan. Det är en rasistisk bok där alla indier beskrivs på en väldigt låg nivå och vi nämns som oberörbara. Vi gillar inte kastsystemet och vi vill inte att Malaysia ska börja använda de termerna. Så varför gör man den här boken obligatorisk för nästa generation? Om de inte drar tillbaka det beslutet kommer de att starta en politisk tsunami, säger Wisvalingam Sambulingam.
Hindraf planerar en manifestation mot Interlok_den 27 februari och de är beredda på att polisen kan använda vattenkanoner och tårgas, som de har gjort vid tidigare tillfällen. Under samtalet med Amnesty Press har Hindraf-aktivisten K. Tamil Selvan anslutit. Han greps nyligen när en liten grupp protesterade mot _Interlok.
– Polisen var ganska våldsamma men de släppte oss efter några timmar eftersom de inte hade något att anklaga oss för, berättar han.
K. Tamil Selvan, aktivist i Hindraf, som nyligen greps vid en demonstration.
Hindraf vill kämpa för de malaysiska indiernas rättigheter utan att använda våld. De har dock anklagats för att själva vara rasister och emot islam.
– Det stämmer inte. Vi vill att alla i Malaysia ska ha samma rättigheter och att den malajiska folkgruppen inte ska få fördelar. Vi ber inte om något extra utan det som faktiskt fortfarande står i grundlagen, även om regeringen ignorerar det. Det här är vårt moderland och vi älskar det, men vi måste få våra rättigheter, säger Wisvalingam Sambulingam.
I slutet av 1960-talet förekom våldsamma raskravaller i Malaysia och motsättningarna mellan de etniska grupperna existerar fortfarande i allra högsta grad. Hindraf anser att den indiska befolkningen, som utgör ungefär 8 procent av landets 27 miljoner invånare, har missgynnats ända sedan självständigheten 1957. Indierna kom till dåvarande Malaya som arbetskraft inom gummiindustrin under den brittiska kolonialtiden. De muslimska malajerna, som har mest makt inom politiken, utgör 60 procent och de etniska kineserna, som kontrollerar ekonomin, utgör 26 procent av befolkningen.
Text och bild: Lisa Olsson
Kuala Lumpur, Malaysia
Läs mer:
Amnesty om diskriminering i Malaysia
Document - Malaysia: US should press Najib to scrap policy of racial discrimination (12 april 2010)
Amnesty välkomnar att tre Hindraf-aktivister frigetts
Three activists released in Malaysia (11 maj 2009)
reportage | 2011-02-18 Av: Lisa Olsson |