Rekordstort antal civila dödsoffer – landssorg i Afghanistan efter IS-attacken mot demonstration

Stillbild från video på Radio Free Europe/Radio Liberty som visar demonstrationen i Kabul innan bombexplosionen den 23 juli då 80 människor dödades.

Stillbild från video på Radio Free Europe/Radio Liberty som visar demonstrationen i Kabul innan bombexplosionen den 23 juli då 80 människor dödades. Foto: RFE/RL.org

Den 24 juli rådde landssorg i Afghanistan efter att en självmordsbombare dödat minst 80 personer som deltog i en fredlig demonstration i huvudstaden Kabul den 23 juli. Detta var den dödligaste attacken i Kabul sedan den USA-ledda invasionen år 2001 störtade talibanregimen som hade styrt sedan 1996. I ett direktsänt TV-tal efter attacken sade Afghanistans president Ashraf Ghani att han lovar att hämnas.

– Jag har beordrat riksåklagaren att bilda en kommission för att utreda denna händelse, sade Ashraf Ghani enligt RFE/RL.

Enligt inrikesministeriet i Afghanistan dödades minst 80 personer medan 231 skadades, många allvarligt, när bomben detonerade på Dehmazang-torget. På sjukhus i Kabul togs skadade emot och vädjan om bloddonationer skickades ut via sociala medier.

Den demonstration som attackerades hade lockat omkring 10 000 personer som hade samlats vid universitet i Kabul. De flesta som deltog var hazarer, den shiamuslimska grupp som utgör 15-20 procent av Afghanistans befolkning och som är landets fattigaste etniska grupp. De protesterade mot att en kraftledning från Turkmenistan till Kabul inte kommer gå igenom provinsen Bamiyan där många hazarer bor. Regeringen har bedömt att det är billigare att låta kraftledningen gå genom Salangpasset norr om Kabul.

Under talibanernas styre 1996-2001 utsattes hazarerna för ett hårt förtryck och många hazarer har flytt till det shiamuslimska Iran. Talibanerna tog dock snabbt avstånd från lördagens attack och rörelsens språkrör Zabihullah Mujahid förklarade att talibanerna inte var ansvariga för attacken.

Däremot meddelade Islamiska statens nyhetsbyrå Amaq att två IS-krigare hade detonerat bälten med sprängämnen som de bar på sig. IS har det senaste året etablerat sig i Afghanistan och lockat till sig missnöjda medlemmar i talibanrörelsen. De kontrollerar delar av provinsen Nangarhar vid gränsen till Pakistan. Detta är dock första gången som IS slår till i Kabul.

I november 2015 väckte det stor uppmärksamhet när sju hazarer fördes bort av IS i Ghazni. De sju, fyra män, två kvinnor och ett barn, halshöggs. Tusentals personer demonstrerade i Kabul mot halshuggningarna.

För IS och andra sunnimuslimska extrema grupper utgör shiamuslimer den främsta fienden. Även i Pakistan, speciellt i Quetta, har hazarer mördats av sunnimuslimska grupper. '

Fördömanden av lördagens attack kom från många håll. USA lovade fortsatt samarbete för att bekämpa ”de krafter som hotar Afghanistans säkerhet, stabilitet och välstånd” och Ryssland lovade samarbete med Afghanistan för ”att bekämpa all form av terrorism”.

Amnesty International konstaterade att ”den fruktansvärda attacken mot en grupp fredliga demonstranter visar den totala likgiltigheten väpnade grupper har för mänskligt liv”.

– Dessa attacker är en påminnelse om att konflikten i Afghanistan inte är avtagande, som vissa tror, utan trappas upp. Detta får konsekvenser för människorättssituationen i landet vilket borde vara en väckarklocka för oss alla, sade Champa Patel, chef för Amnesty Internationals avdelning för Sydasien.

Den 25 juli publicerade FN:s mission i Afghanistan, UNAMA, sin senaste rapport och där konstateras att antalet döda civila under det första halvåret 2016 är det högsta hittills. UNAMA:s rapport registrerar 1 601 civila som har dödats och 3 565 som har skadats. Jämfört med första halvåret 2015 var det en ökning med fyra procent.

FN konstaterar att en tredjedel av offren var barn, där 388 dödades och 1 121 barn skadades. FN kallar ökningen av dödade och skadade barn för ”skamlig och alarmerande”. Tadamichi Yamamoto, generalsekreterarens sändebud i Afghanistan pekade på att siffrorna över civila offer troligen är ännu högre än de FN redovisar. Sedan år 2009 beräknar UNAMA att 63 934 civila har dödats eller skadats i konflikten.

– Varje enskild förlust som dokumenteras i denna rapport – människor som dödas när de ber, arbetar, studerar, hämtar vatten eller tillfrisknar på sjukhus – varje civilt offer borde vara en signal till parterna i konflikten att vidta meningsfulla, konkreta steg för att öka skyddet för civila, sade Tadamichi Yamamoto. Historien och det afghanska folkets kollektiva minne kommer att döma ledare för alla konfliktens parter genom deras verkliga uppförande.

Ulf B Andersson

25 juli

Se video från demonstationen innan bombattacken (Radio Free Europe/Radio Liberty)

Läs mer
Malalai Joya fortsätter kämpa i Afghanistan: “Jag är bara rädd för att vara tyst inför orättvisan” (Amnesty Press 24 mars 2016)

Läs också
Afghanistan: 1,2 miljoner internflyktingar till följd av konflikter - antalet har fördubblats på tre år (Amnesty International 31 maj 2016)

Ulf B Andersson
Amnesty Press