Vapen från väst dödar i Jemen

En missil från den saudiledda koalitionen förstörde i höstas ”al-Shaymeh Education Complex for Girls” i Hodeidah.

En missil från den saudiledda koalitionen förstörde i höstas ”al-Shaymeh Education Complex for Girls” i Hodeidah. Foto: Amnesty International

Västerländska regeringar fortsätter att ge både politiskt och militärt stöd till en av sina främsta allierade i Mellanöstern, Saudiarabien. Detta trots att det mycket konservativa kungadömet kritiseras hårt för övergrepp i den pågående konflikten i grannlandet Jemen.

Den saudiledda koalition som bekämpar rebellerna i Jemen har anklagats för att använda sig av klusterbomber, för att ha attackerat civila och för att ha förstört sjukhus – med vapen som i första hand kommer från USA, Storbritannien och Frankrike.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter meddelade nyligen att konflikten i Jemen fortsätter att skörda många liv. Minst 81 civila uppges ha dödats bara under december, och mellan den 26 mars och fram till årsskiftet uppges närmare 2 800 civila ha dödats, medan 5 300 människor ska ha skadats i striderna.

Länderna i väst brukar vara snabba med att fördöma och införa sanktioner mot länder som angriper civila. Saudiarabien har dock inte mött några starka fördömanden, och inte heller de övriga länder som ingår i koalitionen, däribland Egypten, Jordanien, Marocko, Sudan, Förenade arabemiraten, Qatar och Bahrain.

Brittiska, franska och amerikanska vapentillverkare har försett Saudiarabien med högteknologisk militär utrustning, en industri som omsätter mångmiljardbelopp.

Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Georgetown-universitetet i USA, påpekar att den amerikanska administrationen under flera års tid i egna rapporter har dokumenterat de människorättsbrott som begås av Saudiarabien.

– Trots detta har USA fortsatt att stå bakom vapenleveranser till den saudiska regeringen. Det är dags att den amerikanska regeringen agerar i enlighet med vapenavtalet ATT och sina egna lagar och upphör med vapenförsändelserna till Saudiarabien, säger Natalie J. Goldring till IPS.

Hon menar att den amerikanska vapenindustrins vinstintressen inte får stå i vägen för landets utrikespolitik.

Enligt uppgifter i det senaste numret av tidskriften Time fortsätter Saudiarabien att lägga en större andel av landets ekonomiska resurser på sitt försvar än något annat land. Elva procent av landets bruttonationalprodukt uppges går till försvaret, vilket kan jämföras med den amerikanska siffran på 3,5 procent. Samtidigt kan Saudiarabien komma att tvingas dra ner på försvarsutgifterna på grund av lägre oljepriser.

Enligt Stockholms fredsforskningsinstitut, Sipri, var Storbritannien och USA de länder som levererade mest vapen till Saudiarabien mellan 2010 och 2014, med 36 respektive 35 procent av vapenleveranserna.

I november skrev William D. Hartung, expert på internationell vapenhandel, en artikel i tidskriften Counter Punsch där han hävdade att den amerikanska vapenförsäljningen till Mellanöstern ökat kraftigt under president Barack Obamas tid vid makten. Mest vapen har sålts till Saudiarabien och William D. Hartung varnade samtidigt för utvecklingen med hänvisning till alla konflikter som finns i regionen.

22 januari 2016

Läs också
Yemen: New evidence challenges coalition’s denial it used cluster munitions in recent attack (Amnesty International 15 januari 2016)

UK Government breaking the law supplying arms to Saudi Arabia, say leading lawyers (17 december 2015)

Yemen: 'Our kids are bombed': Schools under attack in Yemen (11 december 2015)

President Obama Must Cancel $1.29b Arms Deal with Saudi Arabia (Amnesty International/USA 10 december 2015)

Läs också
Hon skildrar dramatiken i Jemen (Amnesty Press nummer 2/2015)

Thalif Deen
IPS/New York