2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker

Maskerade personer angrep på lördagen Prideparaden i Ukrainas huvudstad Kiev. Tio av de cirka 300 deltagarna i marschen för jämlikhet rapporteras ha skadats vid angreppet där stenar, spikbomber och rökbomber användes. Även fem poliser skadades och en uppges ha fått allvarliga skador. 28 av angriparna uppges ha gripits av polisen.

Detta var andra gången som en Prideparad överhuvudtaget hålls i Kiev. De cirka 300 deltagarna bussades till en plats som hade hållits hemlig för att gå en promenad på några hundra meter i ett bostadsområde norr om stadens centrum. För att undvika angrepp från ultranationalister och religiösa grupper fanns cirka 2 000 kravallpoliser på plats.

Kyiv Post rapporterar att angriparna verkade komma från Pravy Sector (Högra sektorn), som också har organiserat en milisbataljon som deltar i kriget i östra Ukraina. Denna högerextrema grupps ledare, parlamentsledamoten Dmytro Yarosh, hade den 5 juni attackerat hbtq-personer på Facebook. Högra sektorn har fördömt dessa ”perversa” som ”behöver botas” och hade lovat att ”stoppa detta sodomist-möte”.

Bland deltagarna i Prideparaden fanns amerikanska, nederländska och franska diplomater, liksom Sveriges ambassadör i Kiev, Andreas von Beckerath och två ledamöter i det ukrainska parlamentet, Svitlana Zalishchuk och Serhiy Leshchenko, rapporterar Kyiv Post.

– En av de skadade poliserna var nära döden, sade Svitlana Zalishchuk till Kyiv Post.

Ukrainas president Petro Porosjenko uttalade den 5 juni sitt stöd för rätten att hålla en Prideparad i Kiev. Utttalandet ses som historiskt och kom som en glad överraskning för arrangörerna.

Amnesty International har de senaste dagarna i en blixtaktion agerat för att Prideparaden skulle kunna genomföras. Omkring 20 000 vädjanden har skickats.

På lördagseftermiddagen riktade Amnesty i ett pressmeddelande kritik mot de ukrainska myndigheterna och menade att bättre förberedelser hade kunnat göra att skador hade kunnat undvikas.

– Det är tydligt att Ukraina har en lång väg att gå för att bli ett mer tolerant samhälle, sade Denis Krivosheev, biträdande chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien. Det är mycket sorgligt att ett firande av jämlikhet, mångfald och rätten till yttrande- och församlingsfrihet ska dra på sig till denna form av våldsam homofobi.

6 juni 2015

Se film från dagens händelser i Kiev på Radio Free Europe/Radio Liberty

Ulf B Andersson
Amnesty Press