Protester mot Nicaraguas abortlag

I ett öppet brev till Nicaraguas högsta domstol protesterar Human Rights Watch (HRW) mot den nya abortlagen. Lagen, som trädde i kraft i november 2006, innebär att abort är totalförbjudet även vid våldtäkt, incest eller om kvinnans liv är i fara. Den som bryter mot lagen kan dömas till fängelse i flera år. Inom kort ska Högsta domstolen avgöra om abortlagen är förenlig med Nicaraguas författning.

  • Internationell rätt tillåter inte ett totalförbud mot abort eftersom kvinnor då nekas sina grundläggande rättigheter till liv och hälsa, sade José Miguel Vivanco på HRW.

HRW har under en undersökningsresa till Nicaragua dokumenterat de konsekvenser som lagen har fått. Gravida kvinnor väntar in i det längsta med att söka läkarvård för sina problem. Många läkare menar att vården av gravida missköts på grund av rädsla att bryta mot abortlagen. Åtskilliga kvinnor känner sig tvingade att göra illegala aborter som ofta är farliga då de inte utförs på sjukhus.

En kvinna berättar att hennes 22-åriga gravida dotter åkte in akut till sjukhus eftersom hon hade blödningar och feber. Läkarna vägrade att ta emot henne och först två dagar senare blev hon inlagd. Hon fick inte den vård hon behövde och dog av hjärtstillestånd. En läkare på ett sjukhus i Managua berättar att de har haft ett antal dödsfall bland gravida kvinnor. Bland annat kom det in en kvinna som behövde göra en abort av medicinska skäl, men ingen läkare vågade utföra den. Det slutade med att varken kvinnan eller fostret klarade sig.

  • Till och med inom hälsovårdsministeriet erkänner man att abortförbudet är ett hot mot kvinnors hälsa och liv. Tjänstemännen måste börja sätta kvinnors liv före politisk retorik, sade Vivanco.

Lagen tillkom i samband med presidentvalet 2006. Alla de största politiska partierna lovade att rösta för lagen eftersom de vill ha goda förbindelser till den katolska kyrkan. I Nicaragua är 85 procent av befolkningen katoliker. Sandinisterna och president Daniel Ortega, som idag har makten, skulle kunna ändra lagstiftningen kring abort. Inget sådant är dock på gång men flera kritiska röster har höjts även inom regeringen.

Den 13 september genomfördes en omröstning i Nicaraguas nationalförsamling om abortlagen. Det fanns ett förslag om att införa ett undantag i lagen för abort av medicinska skäl. Men 66 ledamöter röstade för att ha kvar lagen om totalförbud medan endast tre personer röstade för förändringen. Dessa tre tillhör vänsterpartiet Movimiento Renovador Sandinista, en utbrytargrupp ur Sandinisterna. Under omröstningen beslutades också att en kvinna som gör en olaglig abort kan få två års fängelse.

Flera antiabortgrupper och katolska biskopar hade hotat med att protestera på gatorna om abortlagen ändrades. En representant för ett kvinnonätverk mot våld beklagade resultatet av omröstningen.

I Sverige gick RFSU i fredags ut med ett pressmeddelande där de kritiserar torsdagens fastställande att behålla totalförbudet mot abort i Nicaragua. De kritiserar också beslutet som gör att nicaraguanska kvinnor kan dömas till två års fängelse om de gör en olaglig abort.

  • Varje år dör nästan 70 000 kvinnor världen över i osäkra aborter. Om aborter gjordes säkra och lagliga skulle mödradödligheten sjunka med minst 16 procent, sade RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

  • Denna ytterligare inskränkning av abortlagen är fruktansvärd för alla kvinnor i Nicaragua. I stället för att begränsa kvinnors rätt att bestämma över sitt eget liv borde landet satsa på ökad tillgång till preventivmedel och säker mödrahälsovård, fortsätter Åsa Regnér.

Läs mer: Protester mot abortförbud (Amnesty Press 31 oktober 2006)


HRW