USA och Israel på ”tortyrlista”

Kanadas utrikesdepartement har listat USA och Israel bland de länder där tortyr förekommer i fängelser och flera av USAs förhörsmetoder har klassats som tortyr.

Uppgifterna läckte ut då myndigheterna av misstag skickade dem till Amnestys sektion i Kanada, som en del av ett rättsfall som Amnesty driver mot den kanadensiska regeringen gällande behandlingen av fångar i Afghanistan.

Detta är något pinsamt för Kanada som är allierad med både USA och Israel som båda har förnekat att de använder tortyr i sina fängelser.
- Informationen är inte ett politiskt dokument och representerar inte våra åsikter, säger en talesman för utrikesdepartementet enligt BBC.

Dokumenten var en del i en kurs för kanadensiska diplomater om tortyrmedvetenhet och andra länder på listan var Kina, Iran och Afghanistan. I dokumentet fanns också information om Guantánamo där kanadensaren Omar Khadr sitter fängslad sedan fem år tillbaka. Han är anklagad för att ha dödat en amerikansk soldat i Afghanistan 2002.

Alex Neve, Amnestys generalsekreterare i Kanada, berättar att de har klara bevis för att tortyr förekommer i både amerikanska och israeliska fängelser.
- Det känns bra att se de länderna på listan och att de politiska relationerna inte väger över de mänskliga rättigheterna, säger han till Reuters.

Läs mer: Amnestys kampanj i fallet Omar Khadr


BBC