Marinofficer utlämnas från Spanien

Ricardo Miguel Cavallo, tidigare officer i den argentinska marinen, har utlämnats från Spanien till Argentina. I måndags anlände han i ett flygplan till den argentinska huvudstaden Buenos Aires och fördes iförd handfängsel och en skottsäker väst till en federal domstolsbyggnad, rapporterar BBC. Enligt den spanska nyhetsbyrån efe ska han senare förflyttas till ett fängelse utanför Buenos Aires. Beslutet att utlämna Cavallo fattades av den spanska regeringen den 28 mars.

Cavallo anklagas för mord och tortyr på vänsteraktivister under det så kallade smutsiga kriget i Argentina 1976-1983. Under militärjuntans styre dödades eller ”försvann” enligt människorättsgrupper cirka 30 000 personer.
Efter juntans fall bodde Cavallo under många år i Mexiko under falskt namn. 2003 beslöt Mexiko att utlämna Cavallo till Spanien där åtal hade väckts mot honom för folkmord och andra brott. I åtalet fanns mord på ett antal spanska medborgare.

Enligt spansk lag kan utländska medborgare ställas inför rätta för grova förbrytelser om personen inte åtalas i sitt hemland. Cavallos utlämning från Mexiko till Spanien blev historisk då han var den första personen som utlämnades till ett annat land för att åtalas för människorättsbrott som hade begåtts i ett tredje land.

När Argentina beslöt att Cavallo skulle åtalas i hemlandet lades den rättsliga processen i Spanien ned och han utlämnades. Under juntatiden tjänstgjorde Cavallo vid ESMA, marinens tekniska högskola i Buenos Aires. Minst 5 000 personer beräknas ha suttit fängslade på högskolan. Många av dem överlevde inte och är fortfarande ”försvunna” sedan de drogade kastats ut över havet eller floder från flygplan.
Åtalet i Argentina omfattar bland annat mord, olagliga fängslanden, tortyr, utpressning, stöld och förfalskning av dokument.
Ricardo Miguel Cavallo förnekar att han gjort något brottsligt.

Läs mer:

På besök i helvetets korridorer (Reportage från ESMA i Amnesty Press 27 december 2007)

10 000 krävde rättvisa för juntans offer (Amnesty Press 25 mars 2008)

Ex-ledare i militärjuntan ska ställas inför rätta (Amnesty Press 25 april 2007)


BBC