Stor oro inför ICC-beslut om åtal mot presidenten

I juli förra året anklagade Luis Moreno-Ocampo, chefsåklagare i den Internationella brottmålsdomstolen (ICC), Sudans president Omar al-Bashir för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Nu ska ICC bestämma sig för om de ska efterlysa al-Bashir, det skulle i så fall vara den första gången som en sittande statschef åtalas i en internationell domstol.

Men många varnar för att utfärdandet av en arresteringsorder mot presidenten kommer att skapa kaos i det redan konfliktdrabbade landet, rapporterar BBC.

I en artikel för Social Science Research Council skriver Andrew Natsios, före detta amerikanskt sändebud till Sudan, att ett åtal mot al-Bashir kan innebära slutet för möjligheterna att hitta en fredlig lösning på de konflikter som pågår i landet.

Enligt Christian Science Monitor kan gripandet av den islamistiske oppositionsledaren Hassan al-Turabi, en före detta allierad till al-Bashir, vara en indikation på de oroligheter som kan tänkas komma. Al-Turabi greps i onsdags efter att ha sagt att presidenten bör lämna över sig själv till ICC.

Genom en resolution i FN:s säkerhetsråd som antogs i mars 2005, fick ICC mandat för att undersöka om krigsförbrytelser begåtts i Darfur, i västra Sudan. 2007 utfärdades två arresteringsorder, en för Ahmed Haroun, minister i Sudans regering för humanitära frågor och en för Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman, också känd som Ali Kushayb. Den sistnämnde utpekas som en av ledarna inom janjawid-milisen, som anklagas för många av de värsta övergreppen under konflikten i Darfur som sedan 2003 beräknas ha lett till över 300 000 dödsoffer och över tre miljoner flyktingar. Ingen av de efterlysta har lämnats ut av den sudanesiska regeringen.

ICC:s beslut väntas komma i slutet av januari eller början på februari.

Inför beskedet har ambassader, FN-styrkor och frivilligorganisationer ökat säkerheten. ”Vi planerar inför allt, från att regeringen fortsätter som vanligt till att de kör ut FN, upplopp på gatorna och mördandet av utlänningar”, säger en biståndsarbetare till Christian Science Monitor.

Den sudanesiska regeringen motsätter sig ett åtal av al-Bashir, med motiveringen att det skulle få svåra konsekvenser för stabiliteten i regionen. I detta har de stöd från både den Afrikanska unionen och Arabförbundet, som nu uppmanar medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att påkalla paragraf 16 i ICC:s stadgar.

Enligt paragraf 16 kan säkerhetsrådet upphäva en eventuell arresteringsorder mot al-Bashir. Fyra av de fem permanenta medlemmarna i rådet – Frankrike, Kina, Ryssland och Storbritannien – sägs vara positiva till ett sådant förslag. Den femte permanenta medlemmen, USA, har ännu inte uttalat sig.

En sådan åtgärd från säkerhetsrådet kommer dock väcka hård kritik.
- Att stoppa åtalet kan verka som det säkraste alternativet på kort sikt, men det skulle uppmuntra al-Bashir och andra misstänkta krigsförbrytare, säger Richard Holbrooke, före detta fredsmäklare på Balkan och rådgivare till USA:s tillträdande president, Barack Obama.

Läs mer:

Amnesty om gripandet av Hassan al-Turabi (16 januari)


BBC