Varning till journalister: Rapportera korrekt - annars fängslar vi er

En somalisk radiojournalist som greps av al Shabaab-milisen i staden Baidoa i lördags frigavs redan på söndagen oskadd. Enligt Radio Garowe frigavs Muhiyadin Muhsin, reporter för Radio Shabelle sedan han i en domstol medgivit att han rapporterat felaktigt om säkerhetssituationen i Bay-regionen.
Radio Garowe uppger att schejk Hassan Derow, en av de högsta ledarna i al Shabaab, samtidigt varnade journalister:
- Journalister som sprider felaktiga nyheter kommer att fängslas.

Somalia anses vara ett av de farligaste länderna i världen för journalister och hittills i år har två journalister dödats.

I utbrytarstaten Puntland frigavs den 15 april frilansjournalisten Jama Ayanie Feyte. Reportrar utan gränser och den somaliska journalistunionen NUSOJ uttryckte lättnad efter frigivningen som kom sedan Puntlands president Abdirahman Mohamud Farole benådat honom. Jama Ayanie Feyte dömdes den 30 mars till två års fängelse för förtal. Vid rättegången hade han ingen advokat.

I söndags demonstrerade hundratals personer i huvudstaden Mogadishu till stöd för de sharialagar som i ett enhälligt beslut antogs av Somalias parlament i lördags. Justitieminister Abdirahman Janaqow och inrikesminister Abdulkadir Ali Omar talade enligt Shabelle Media Network till demonstranterna. Ali Omar uppmanade präster, klanäldste och intellektuella att stödja kraven på att samhället nu ska använda sharialagar.

I Puntland sade informationsminister Warsame Abdi ”Sefta Bananka” på måndagen att införandet av sharia bara gäller södra delen av Somalia.
- Den federala regeringen bestämmer inte över hela landet, sade han till Radio Garowe.


Reportrar utan gränser