Mord med straffrihet - åtta journalister har mördats i år

Sex månader efter att president Porfirio Lobo installerades som president i Honduras fortsätter allvarliga människorättsövergrepp att begås med straffrihet. Det konstaterar Human Rights Watch, HRW, i sin senaste granskning av människorättssituationen i landet.

  • Våldsamma attacker på journalister och politiska motståndare har kastat en djup skugga över de grundläggande friheterna i Honduras, sade José Miguel Vivanco, Amerikachef på HRW. När journalister slutar rapportera, medborgare överger politiska aktiviteter och domare riskerar att få sparken för sina domslut så är grundstenarna i ett demokratiskt samhälle i stor fara.
    HRW uppmanade på torsdagen regeringen i Honduras att ge skydd åt journalister och medlemmar av den politiska oppositionen, att straffa de som är ansvariga för människorättsövergrepp och återupprätta rättsväsendets oberoende.

Enligt HRW har minst åtta journalister och tio medlemmar i FNRP, den nationella folkliga motståndsfronten, dödats sedan president Porfirio Lobo tillträdde den 27 januari 2010. Det senaste halvåret har det blivit en märkbar ökning av hoten mot journalister och oppositionen.

Den nuvarande krisen i Honduras inleddes den 28 juni 2009 då den folkvalde presidenten Manuel Zelaya störtades och tvingades i exil. Kuppen fördömdes av FN, den amerikanska samarbetsorganisationen OAS, EU och USA. Honduras medlemsskap i OAS suspenderades och nyhetsbyrån IPS rapporterade på torsdagen att en speciell kommission inom OAS inom kort ska komma med förslag om huruvida suspenderingen ska kvarstå. Källor uppgav för IPS att förslaget från kommissionen inte väntas återge Honduras fullvärdigt medlemskap.

Valet av Porfirio Lobo till president har inte löst krisen i landet. IPS rapporterar att USA:s president Barack Obama ska ha fört fram oro över människorättssituationen i Honduras till president Lobo. Maria Otero och Julissa Reynoso, två höga representanter för USA:s utrikesdepartementet, kommer den 3-4 augusti resa till Honduras. De kommer då enligt IPS träffa representanter för FNRP och människorättsgrupper i Honduras. FNRP motsatte sig kuppen 2009 och har fortsatt att kräva att president Zelaya återinsätts.

Bland de senaste fallen av mord som räknas upp av HRW finns Luis Arturo Mondragón, nyhetschef på Channel 19 i El Paraíso, som sköts till döds 15 juni. Han uppges ha mottagit dödshot innan han mördades.
Oslin Obando Cáceres, en 22-årig taxichaufför i Tela som var aktiv i FNRP, försvann den 13 juni. Det antas nu att han har mördats. Han och hans familj hade mottagit upprepade dödshot.

Den interamerikanska kommisionen för mänskliga rättigheter har uppmanat regeringen i Honduras att ge skydd till de som hotas. Kommissionen konstaterade i en rapport i juni att Honduras åtgärder för att följa uppmaningen har varit ”få, sena och i några fall inte kommit alls”.

Många av de personer som intervjuades av HRW ville inte uppge sina namn. En av dem som framträdde med namn var José Oswaldo Martínez, en journalist som arbetar för Radio Uno i San Pedo Sula. Han har fått dödshot i telefon, via sms och som e-post. Ett av hoten kom i juli och förklarade att ”då du inte har slutat att prata om hunden Zelaya så kommer vi att stänga din mun med en kula”.

Den 27 januari utfärdade regeringen en amnesti för politiska brott som begicks i samband med kuppen 2009. I dekretet förklaras att amnestin inte ska omfatta människorättsövergrepp men HRW är skeptisk till att detta kommer att följas.

Regeringen har vidtagit vissa åtgärder, som att lova en sanningskommission om vad som hände 2009 och en specialåklagare för brott mot mänskliga rättigheter, men hittills har mycket lite hänt.

HRW uttalar också oro över att fyra domare har avskedats sedan de ifrågasatt störtandet av Zelaya. En av de fyra, domaren Guillermo López Lone, som är ordförande i ”Domare för demokrati”, sade till HRW att domare nu säger till honom att de tar hänsyn till regeringen innan de avger sina domslut.

Läs mer:

Journalist murders spotlight Honduran government failures (Committee to protect Journalists, 27 juli)

Fem journalister dödade i Honduras i mars (Amnesty Press 29 mars)

Latinamerikanska ledare rasar mot valet den 29 november - ”politisk vandalism” (Amnesty Press 6 december 2009)

Störtade presidenten åter i Honduras - Zelaya manar till dialog (Amnesty Press 22 september 2009


Human Rights Watch