Denis Mukwege – han sprider hopp i mörkrets hjärta

Sedan år 1996 har östra delen av Demokratiska republiken Kongo varit ett område där olika konflikter pågått och freden har lyst med sin frånvaro. De civila har drabbats hårt och det sexuella våldet har chockat omvärlden. På Panzi-sjukhuset i Bukavu har läkaren Denis Mukwege med svenskt stöd arbetat med kvinnor som utsatts för sexuellt våld. I ”Denis Mukwege. En levnadsberättelse” får vi möta läkarens berättelse om beslutsamhet, hot, mordförsök och ilska över de krafter som plundrar Kongo.

böcker | 2014-06-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014
Författaren Berthil Åkerlund med Denis Mukwege.

Författaren Berthil Åkerlund med Denis Mukwege. Foto: Lars Klingsbo/Weyler

Bok: ”Denis Mukwege. En levnadsberättelse”
Författare: Berthil Åkerlund
Förlag: Weyler

År 1999 grundade den kongolesiske läkaren Denis Mukwege Panzi-sjukhuset i Bukavu i östra delen av Demokratiska republiken Kongo med stöd av Sida, Läkarmissionen och Pingströrelsen.

Numera är han en världskändis och vi som har hört honom tala imponeras av hans lågmäldhet, knivskarpa analyser och hans oförtröttliga engagemang för de bortglömda offren för det krig som har pågått i snart 20 år.

Berthil Åkerlund lyckas väl i sin bok att låta Mukwege berätta om sitt livs historia från födelsen i det belgiska Kongo år 1955 fram till nutid. Mukwege har själv periodvis tvingats fly östra Kongo och vid flera tillfällen har det varit ren tur att han inte har dödats. År 2012 var han nära att dödas i ett attentatsförsök.

Boken är också en läsvärd skildring av den moderna kongolesiska historien och de konflikter som har hemsökt landet sedan år 1960 då den belgiska kolonialmakten lämnade Kongo.

Självständigheten blev dock upptakten till nya konflikter med belgarnas försök att rycka loss Katanga och FN:s första insats i landet då generalsekreteraren Dag Hammarskjöld dog under oklara omständigheter i september 1961.

Foto: Weyler (foto: Torleif Svensson)

När Denis Mukwege talade i FN den 25 september 2012 var han skarp i sin analys av det som händer i östra Kongo: ”Vi behöver inte mer bevis, vi behöver handling, brådskande åtgärder för att gripa de ansvariga för dessa brott mot mänskligheten och ställa dem inför rätta. Rättvisa är aldrig förhandlingsbart.”

Sedan dess har konflikten, fortsatt med nya och gamla aktörer och nya offer bland den plågade civilbefolkningen.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press

Denis Mukwege – doktorn som vägrar låta sig tystas (20 juni – även i nummer 2/2014)

8 mars i Göteborg: Utsålt när Amnesty firade på Världskulturmuséet (14 mars 2013)

Amnesty Press i östra Kongo: Ständigt på flykt i en konflikt utan slut (26 januari)

Rwanda och Uganda utpekas (Amnesty Press nummer 4/2012)

De glömda offren för sexuellt våld (Amnesty Press nummer 1/2012)

"Kvinnor möter sina offer varje dag" (20 december 2011)

Våldtäkt som överlevnadsstrategi i Kongo – intervju med Maria Eriksson Baaz (1 mars 2011)

Åter till Kongo (Ledare i nummer 3/2010)

böcker | 2014-06-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014