Kina: Falungong-aktivist åter dömd till fängelse

Fatta Pennan | 2015-06-08
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015

Den 21 april dömdes Li Xiaobo till åtta års fängelse för sina aktiviteter i Falungong-rörelsen som är förbjuden i Kina. Han dömdes år 2005 och uppgav då att han utsattes för tortyr. Li Xiaobo greps igen när han i april 2014 delade ut flygblad för Falungong tillsammans med sin son, som är kanadensisk medborgare. Sonen skickades tillbaka till Kanada. Li Xiaobos hälsa har allvarligt försämrats, uppger hans advokater.

Skriv till:
Head of Longquanyi 
District Detention Centre
Fang Shengquan Suozhang
Longdou Nanlu Longquanyi Qu
Chengdu, Sichuan 610100
Kina

Dear Director, Allow me to express my concerns regarding Li Xiaobo. I hereby demand that he be released immediately and unconditionally, as he has been imprisoned solely for exercising his right to freedom of belief and expression. Furthermore, I urge you to ensure that Li Xiaobo is not tortured or otherwise ill-treated, that he is immediately provided with any medical treatment he requires, and that the conditions of his detention adhere to international law and standards. In closing, I call on you to ensure he has regular access to his family, and lawyers.

Sincerely,

Sammanfattning av brevet från svenska

Jag vill uttrycka min oro för Li Xiaobo och jag ber att han omedelbart och villkorslöst friges då han fängslats för att ha använt sin yttrande- och trosfrihet. Vidare ber jag er att säkerställa att Li Xiaobo inte utsätts för tortyr eller misshandel och att han omedelbart får den hälsovård han behöver och att villkoren i fängelset överensstämmer med internationell standard.

Avslutningsvis vill jag be er att se till att Li Xiaobo regelbundet får träffa sin familj och advokater. Högaktningsfullt

Fatta Pennan | 2015-06-08
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015