Burma: Greps efter att ha delat ut flygblad

Fatta Pennan | 2014-06-04
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014

Movement for Democracy Current Force, MDCF, är en organisation som är kritisk mot regeringen i Burma (Myanmar). Dess ledare Ko Htin Kyaw greps den 5 maj sedan han i Burmas största stad Rangoon hade hållit ett tal och spridit flygblad där kritik riktades mot regeringen. Han hotas av åtal för brott mot paragraf 505 (b) som handlar om uppvigling till brott mot staten eller allmänt lugn.
Den 9 maj greps MDCF-medlemmarna Ko Tin Maung Kyi och Ko Zaw Win när de delade ut flygblad i stadsdelarna Bahan och Tammwe i Rangoon. I flygbladen uppmanades regeringen att avgå. Amnesty är bekymrat över att fredliga aktivister fortsätter att gripas i Burma.
Amnesty betraktar de nu gripna MDCF-medlemmarna som samvetsfångar och kräver att de omedelbart och villkorslöst friges.

Skriv till
Thein Sein
President’s Office
Nay Pyi Taw
Republic of the Union of Myanmar

Your Excellency,
May I draw Your Excellency's attention to my concerns regarding the recent arrests of Ko Htin Kyaw, Ko Tin Maung Kyi and Ko Zaw Win.
I call for them to be released immediately and unconditionally and for all charges against them to be dropped.

I also urge Your Excellency to ensure that, pending their unconditional release, Ko Htin Kyaw, Ko Tin Maung Kyi and Ko Zaw Win are not tortured or otherwise ill-treated, and that they have access to lawyers of their choosing and to visits from family members.
Furthermore, I call for all laws which restrict the right to freedom of expression to be repealed or else amended, in order to comply with international human rights law and standards.
In closing, I demand that all prisoners of conscience in Myanmar be released immediately and unconditionally, and that the charges against all those who have been arrested solely for the peaceful exercise of their right to freedom of expression be dropped.
Respectfully yours,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag vill fästa er uppmärksamhet på gripandena av Ko Htin Kyaw, Ko Tin Maung Kyi och Ko Zaw Win. Jag uppmanar er att se till att de omedelbart och villkorslöst friges och att alla åtalspunkter mot dem läggs ned. Jag ber er också se till att de inte utsätts för tortyr eller misshandel och att de får tillgång till advokat och möjlighet att träffa sina familjer.
Jag vill också uppmana er att förändra eller avskaffa de lagar som begränsar yttrandefriheten och att dessa lagar följer internationella normer. Till sist vill jag kräva att alla samvetsfångar i Myanmar friges omedelbart och villkorslöst och att åtal mot dem som har gripits för att ha utövat sin yttrandefrihet läggs ned.
Högaktningsfullt,

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 24 juni.

Fatta Pennan | 2014-06-04
Även publicerad i AmnestyPress #2/2014