Massdemonstrationer i Argentina förändrade lagen: Män som begår mord förlorar rätten till sina barn
Soraima Torres med sin dotter Mariela och dotterdotter vid demonstrationen mot kvinnomord i Buenos Aires. Skyltarna har budskapet ”Ni una menos” (inte en till mördad kvinna). Foto: Fabiana Frayssinet/IPS
En ny lag i Argentina innebär att män som mördat eller skadat sin partner förlorar rätten till sina barn. Massdemonstrationer mot våld mot kvinnor och mord på kvinnor har tvingat fram en förändring.
Flera brutala mord ppå kvinnor har uppmärksammats i medier. Rosana Galliano sköts till döds i kommunen Exaltación de la Cruz 2008. Hennes ex-make, José Arce, som dömdes till livstids fängelse, hade lejt torpeder för att utföra mordet. Nio år senare tilläts José Arce av hälsoskäl avtjäna sitt straff i husarrest och bodde med sina söner på 12 och 13 år.
Kvinnoorganisationer hänvisar till dussintals liknande fall i Argentina och människor har sedan 2015 gått ut på gatorna för att protestera mot morden. Det handlar om de fall där flickor eller kvinnor mördas på grund av sitt kön, eller på grund av de kulturella normer som får män som lever nära offret att tycka att de har makten över dem. Det har blivit en viktig fråga för allmänheten och tvingat politiker att agera.
Rosana Galliano-fallet var den utlösande orsaken till att en ny lag antogs av kongressen den 31 maj. Lagen innebär att föräldrar som mördar, skadar eller utsätter sin partner för övergrepp förlorar rätten till sina barn.
Samma dag fick två andra lagar ett preliminärt godkännande av senaten. En av dem innebär att staten måste ge bidrag till kvinnor som inte har råd att lämna en man som utövar våld. Den andra handlar om att familjer som tar hand om barnen till de kvinnor som mördats ska garanteras ett bidrag.
Dessa förslag väntar på att godkännas av kongressens andra kammare.
– Vi har fått frågor i många fall som liknar fallet med Rosana Gallianos barn. Många anhöriga till de mördade kvinnorna vill inte gå ut offentligt, säger Ada Rico från organisationen La Casa del Encuentro i Buenos Aires som hjälper kvinnliga våldsoffer.
Hon säger att organisationen lade fram lagförslaget 2014 om att män som mördat sin partner ska förlora rätten till sina barn:
– Det är en lag som troligen kan komma att kopieras av andra länder.
På grund av brist på officiell statistik började La Casa del Encuentro 2008 sammanställa uppgifter från medierna om flickor eller kvinnor som mördats på grund av sitt kön. Samma år erkändes morden officiellt som femicide, mord på kvinnor.
Landets kongress beslutade 2012 att införa livstids fängelse för män som blivit fällda för mord och könsbaserat våld.
Våldet mot kvinnorna har dock inte minskat i landet. Enligt La Casa del Encuentro ligger antalet mord kvar på samma nivå. År 2013 mördades 295 kvinnor och förra året mördades 290 kvinnor i landet, enligt organisationen.
Ett annat brutalt mord skakade landet 2015. Chiara Páez var 14 år gammal och gravid när hennes 16-åriga pojkvän mördade henne och grävde ner henne i sina föräldrars trädgård i den lilla staden Rudino i provinsen Santa Fe. Obduktionen visade att Chiara Páez hade tagit läkemedel för att genomföra en medicinsk abort.
Några dagar senare gav sig hundratusentals människor ut på gatorna i Buenos Aires och andra större städer och krävde att våldet mot kvinnor skulle bekämpas. Människor slöt upp under parollen ”Ni una menos” (Inte en till mördad kvinna). Dessa protestmarscher har fortsatt att hållas varje år och den senaste hölls den 3 juni längs avenyn Avenida de Mayo i Buenos Aires.
Vid den senaste demonstrationen uppmärksammades att många kvinnor mördas efter att de anmält att de utsatts för våld i hemmet, vilket innebär att myndigheterna har ett stort ansvar.
– Våldet mot kvinnorna kommer inte minska snabbt eftersom det främst är kopplat till kulturella faktorer som tillskriver män ett högre värde, säger Mabel Bianco, ordförande för kvinnoorganisationen FEIM.
Hon säger att regeringen måste agera:
– I de flesta fall gör kvinnan en anmälan men sedan finns det inget stöd eller ordentlig uppföljning för att undersöka vad som händer efteråt. Besöksförbud respekteras sällan och kvinnorna är i en mycket utsatt position.
Efter påtryckningar från allmänheten förs nu statistik i landet över antalet flickor eller kvinnor som mördas på grund av sitt kön.
Daniel Gutman
21 juni 2017
Daniel Gutman IPS/Buenos Aires |