Våldet tystar den fria pressen i Mexiko
För journalister i Mexiko innebär det dagliga arbetet risk för livet. Till följd av den upptrappade striden om kontrollen över information har den fria pressen tystnat på många håll i landet.
Den mexikanska staten misslyckas med att skydda landets journalister. Claire San Filippo, chef för Reportrar utan gränser i Nord- och Sydamerika, säger till IPS att journalister utövar självcensur till följd av hot och våld, men också för att skyldiga till brott mot journalister nästan aldrig straffas.
– Det är en mycket oroande utveckling för informationsfriheten, eftersom folk säger att de inte kommer att bevaka vissa områden av rädsla för hämndaktioner och eftersom de inte litar på att staten kommer att kunna skydda dem, säger Claire San Filippo.
Hon säger att staten enligt internationell rätt bär det primära ansvaret för att skydda journalister.
Under årets två första månader har flera fall av våld och hot riktade mot journalister rapporterats i landet, och även kidnappningar.
Den mexikanska lokaltidningen El Mañana de Matamoros publicerade den 4 februari en detaljerad artikel om strider som rasat mellan federal polis, militär och tungt beväpnade maffiamedlemmar i gränsstaden Matamoros och omkringliggande städer i nordöstra Mexiko. Uppemot 30 dödsoffer hade då krävts på bara ett par dagar enligt tidningen.
Samma dag tog sig en grupp beväpnade män in på tidningen i staden Matamoros och förde med våld bort chefredaktören Enrique Juárez Torres.
Enrique Juárez Torres misshandlades svårt och fick höra att han skulle dödas. Han släpptes sedan med livet i behåll och lämnade landet. Minst fyra journalister på tidningen meddelade att de också lämnade sina tjänster, rapporterar Mariana Muñoz på bloggen Journalism in the Americas vid Texasuniversitetet i Austin.
Efter kidnappningen tog redaktionsledningen beslutet att inte publicera någonting med koppling till maffiavåldet i regionen.
Delstaten Tamaulipas, där Matamoros ligger, har varit en av de värst utsatta i Mexikos maffiakrig.
Claire San Filippo menar att kidnappningen av Enrique Juárez Torres och andra händelser är extremt oroande eftersom journalister uppger att de inte kommer att bevaka våldet och för att de lämnar landet för att de känner sig så otrygga.
Hon säger att Reportrar utan gränser uppmanar den mexikanska regeringen att ta hoten mot journalister på allvar och inte försöka förminska dem eller försöka misskreditera journalisterna.
Claire San Filippo menar att staten måste erbjuda snabbt och effektivt skydd på begäran av journalister och deras familjer och se till att ställa ansvariga för våldet inför rätta.
Enligt Sight Crime, en organisation som kartlägger den organiserade brottsligheten i Nord- och Sydamerika, är det i Mexiko som det västra halvklotets största och mest sofistikerade och våldsamma kriminella gäng återfinns. Sight Crime beskriver att de har inflytande inom polisen och gränsbevakningen på nästan alla nivåer och att de spelar en politisk och social roll i vissa områden och fungerar som säkerhetsstyrkor.
Steve Killelea, chef för Institute for Economics and Peace, skrev förra året att Mexiko sjunkit långt ned, till plats 133 av 162 länder, i det internationella fredsindexet till följd av det förödande knarkkriget som härjat i landet sedan 2007.
Han påpekade att den sjunkande rankingen delvis beror på det omfattande våldet mot journalister och bristen på informationsfrihet.
Läs mer
Kriget mot Mexikos journalister (Amnesty Press nr 1/2012)
Lydal Rowlands IPS/New York |