26 egyptiska män friade för ”osedlighet” i badet

Det utbröt jubel i rättssalen när en domstol i Egyptens huvudstad Kairo den 12 januari överraskande friade 26 män som stod åtalade för ”osedlighet” i ett badhus i Kairo, rapporterar The Guardian.

Det var i början av december 2014 som polisen rusade in på badhuset och släpade iväg halvnakna män till väntande polisbilar. Händelsen fick världsomfattande uppmärksamhet då filmaren Mona Iraqi hade samordnat sitt skildrande av påstådda homosexuella aktiviteter i Egypten med polisen. Filmmaterialet skulle användas i TV-program riktade mot homosexuella.

Familjer till de gripna männen förnekade att de var homosexuella. Rättighetsaktivister fruktade att tillslaget mot badhuset ingick i en serie av polisräder mot påstådda homosexuella på badhus, fester och i hem. Många trodde att de 26 männen skulle dömas vid måndagens rättegång. När den friande domen kom utbröt jubel i rättssalen och en del anhöriga började be medan andra skrek av lättnad.

En av de åtalade ropade ”det här är inte slutet” och sade att de åtalade nu kommer att stämma Mona Iraqi. Mona Iraqi kunde inte nås av The Guardian då hennes telefon var avstängd men hon har tidigare påstått att männen ägnat sig åt sexhandel även om de inte hade åtalats för detta. Då samkönat sex inte är olagligt i Egypten brukar åtalspunkterna handla om osedligt beteende.

– Jag blev totalt överraskad över vad som hände idag. Det är utan motstycke att en friande dom i ett sådant här uppmärksammat människorättsfall kommer i första instans. Jag gläds över att domaren faktiskt granskade bevisen i målet och därmed skickar en signal till polisen att domstolarna inte bara är nickedockor som godtar polisens gripanden.

Det sade Scott Long, som i över ett decennium har bevakat övergrepp mot homosexuella i Egypten och har skrivit för Human Rights Watch.

De åtalade männens advokater lyckades vid rättegången hävda att polisen hade fabricerat bevis.

Enligt Scott Long fortsätter dock gripanden av påstådda homosexuella i Egypten och han säger att upp till 150 personer har gripits de senaste månaderna. Många av dem är kvar i häkte.

I september 2014 lades en film ut på Youtube där två män ”gifte sig” på en båt på Nilen. Åtta personer greps efter att filmen lagts ut. Den 2 november dömdes de till tre års fängelse för ”anstiftan till sedeslöshet”.

Ulf B Andersson

Läs mer om homosexuella i Egypten (Amnesty Press nummer 2/2013)

Läs också
If homosexuality isn’t illegal, why is there a gay crackdown in Egypt? (The Guardian 10 december 2014)

Ulf B Andersson
Amnesty Press