Ursprungsfolk protesterar mot Farc-läger i Venezuela
Farc:s närvaro i delstaten Amazonas i Venezuela har blivit allt mer påtaglig efter den colombianska arméns tidigare offensiv i Colombia. Gerillans medlemmar rör sig längs floden Cuao och har slagit upp flera läger i området. Ursprungsfolk i regionen kräver nu att Farc lämnar området.
– Vi ser dem då och då passera med båtleveranser på kvällen, grönklädda och beväpnade, säger Antonio som bor i närheten av Cuao som utmynnar i floden Orinoco i den södra delstaten Amazonas i Venezuela.
– När livsmedel levereras till staden Maroa och de statliga matbutikerna som säljer varor till kraftigt subventionerade priser, så går en del av det till Farc. I Atabapo, en annan gränsstad, är det Farc som upprätthåller ordningen och motverkar stölder, säger José Ángel Divassón, katolsk biskop i delstaten Amazonas.
Han tillägger att Farc försöker upprätta läger bland ursprungsbefolkningarna och rekrytera unga män som de erbjuder arbete.
Delstaten Amazonas är rik på mineraler och ligger i den södra delen av Venezuela. Dess 184 000 kvadratkilometer av regnskog och floder har 180 000 invånare varav mer än hälften tillhör ett tjugotal olika ursprungsfolk. Det visar en folkräkning från 2011.
Närvaron av de väpnade grupperna från Colombia är det senaste som drabbat denna region, som långt från de styrande plågas av bristande samhällsservice, hög fattigdom och isolering.
Omgivningarna och folkgruppernas traditionella levnadssätt har under lång tid påverkats av exempelvis illegal guldutvinning.
Delstatens guvernör Liborio Guarulla, som själv tillhör ursprungsbefolkningen och är en vänsterledare som är motståndare till den vänsterorienterade centralregeringen, uppger att det finns 4 000 Farc-rebeller i regionen.
– Strax utanför staden Puerto Ayacucho har Farc träffat lokala butiksinnehavare och utkrävt en slags krigsskatt, säger Liborio Guarulla.
Han säger att Farc kommit till området i samband med den colombianska arméns offensiv i Colombia de senaste sju åren.
Farc, som tog till vapen 1964, är den äldsta vänstergerillan i Latinamerika. I november 2012 inleddes fredsförhandlingar mellan gerillan och den colombianska regeringen.
I maj tog Farc-gerillan, under ledning av Antonio Medina, kontakt med ledare för ursprungsfolk längs Orinoco-flodens mitt för att etablera ett samarbete, berättar José Carmona, shaman, som tillhör samhället Caño de Uña.
– Vi sa att vi inte var intresserade, att både deras närvaro och gruvindustrins är i strid med våra traditioner. Vi vill leva utan vapen - vi använder endast macheter vid skörd och hagelgevär vid jakt, säger han.
Efter samtalen med Farc skrev ursprungsfolken ett offentligt brev till gerillan i vilket de förklarade att de inte accepterade Farc:s närvaro samtidigt som de uppmanade gerillan att återvända till Colombia.
– Vi är en suverän stat och bör inte acceptera intrång av någon väpnad styrka. Som nation och regering kräver vi respekt, säger César Sanguinetti som tillhör ett ursprungsfolk i södra Amazonas och är medlem i landets styrande parti Venezuelas förenade socialistparti, PSUV.
Juan Pablo Arana som också tillhör ett ursprungsfolk i regionen och som arbetar som lärare menar också att Farc-gerillan förvärrar problemen i området eftersom konkurrensen om mat och bränsle ökar.
– Vi reser i timmar för att få tag i mjöl, socker, olja, ris eller kaffe och ibland hela vägen till staden Puerto Ayacucho, säger Arana som lever i området kring berget Autana, som av ursprungsfolket betraktas som heligt.
Humberto Márquez
IPS/Puerto Ayacucho
Läs mer
Colombia – på väg från krig till fred? (Amnesty Press 12 november)
Humberto Márquez IPS/Puerto Ayacucho |