Tiotusentals röstade om Abyeis framtid
Analys av Andrew Green*Med bild
Både Sudan och Sydsudan gör anspråk på området Abyei. I en icke-bindande folkomröstning som hölls i det omstridda gränsområdet för en vecka sedan röstade en klar majoritet för att tillhöra Sydsudan. Andrew Green analyserar här resultatet för nyhetsbyrån IPS.
Folkomröstningen den 28-29 oktober, vars resultat firades av dinkafolket, har inte inneburit någon omedelbar lösning på de långvariga problemen i området.
Folkomröstningen skedde på initiativ av dinkafolket som har etniska kopplingar till Sydsudan. Men även misseriya-stammen som är allierad med de styrande i Sudan gör anspråk på Abyei. Varken Sudan eller Sydsudans regering erkänner folkomröstningen eller dess resultat.
Båda länderna gör anspråk på det 10 000 kvadratkilometer stora området Abyei där dinkafolket lever och där misseriyafolket för sin boskap på bete under vissa delar av året.
Human Security Baseline Assessment, HSBA, som levererar oberoende analyser om Sudan, påpekar att säsongen då misseriyafolket för sin boskap på bete nu inleds. Misseriyafolket kommer att komma i kontakt med några av de tiotusentals människor från dinkafolket som återvänt till området i samband med folkomröstningen. Enligt HSBA kommer det att innebära stora utmaningar för den fredsbevarande FN-styrkan i Abyei, Unisfa.
Luka Biong, talesperson för kommittén bakom folkomröstningen, menar att det är möjligt men osannolikt att omröstningen leder till våldsamheter.
– Ett angrepp från misseriya kan utlösa ett mindre krig som kan trappas upp till ett större krig om södern är beredd att strida. Men ingen av regeringarna är intresserade av fler sammandrabbningar, säger han till IPS.
Biong förklarar att dinkafolket inte lever i någon illusion om att folkomröstningen skulle lösa situationen i Abyei en gång för alla, men att folkomröstningen kan innebära en påtryckning på de styrande.
I fredsavtalet som avslutade det flera decennier långa inbördeskriget i Sudan, utlovades Abyei en folkomröstning i samband med den omröstning som skulle hållas i södra Sudan i januari 2011. I Sydsudan resulterade omröstningen i självständighet för området, men ingen folkomröstning hölls i Abyei.
I september förra året ställde experter från Afrikanska unionen krav på att en folkomröstning skulle hållas i oktober för enbart dinkafolket. Men experterna backade när de styrande i Khartoum protesterade mot att misseriyafolket inte var inkluderade.
Ledare för dinkafolket gick trots det vidare med folkomröstningen, trots varningar från Afrikanska unionen om att det skulle kunna hota freden i regionen. Den 31 oktober meddelade kommittén bakom folkomröstningen resultatet av den hastigt genomförda röstningen där enbart dinkafolket i söder deltagit. Enligt kommittén röstade 63 000 personer för att Abyei skulle bli en del av Sydsudan medan tolv personer röstade för att Abyei skulle fortsätta vara en del av Sudan.
Luka Biong, talesperson för kommittén bakom folkomröstningen, hoppas att omröstningen ska leda till återupptagna förhandlingar mellan de styrande i Khartoum och Juba. Båda länderna skulle gynnas av ett mindre spänt läge.
I samband med Sydsudans självständighet försvann tre fjärdedelar av Sudans oljetillgångar. Men Sudan har de oljeledningar som används vid export av oljan. I början av förra året stoppade de styrande i Sydsudan oljeproduktionen i protest mot de höga avgifterna för användningen av Sudans oljeledningar. Situationen löstes efter mer än ett år och i mars i år återupptogs oljeproduktionen.
Alfred Lokuji, professor i freds- och landsbygdsutveckling vid universitetet Sydsudans huvudstad Juba, säger till IPS att i den nuvarande situationen kommer båda sidor att vara försiktiga för att inte spänningarna ska trappas upp i Abyei.
Ledarna för de två länderna har kringgått Abyei-frågan. De har sagt att gemensam administration och polisstyrka för regionen bör inrättas, men har inte meddelat när det ska ske.
Mawien Makol Arik, talesperson för Sydsudans utrikesdepartement, säger till IPS att regeringen inte kommer att låta omröstningen rubba de förbättrade relationerna.
De styrande i Sudans huvudstad Khartoum kanske kan komma undan med att inte omedelbart ta itu med frågan, men när det gäller de styrande i Juba blir det inte lika lätt. Dinkafolket finns representerat på höga poster där de kan utöva påtryckningar på regeringen och president Salva Kiirs politiska rivaler har redan signalerat att de är beredda att ta upp frågan om Sydsudan beslutar att hålla tyst om Abyei.
Andrew Green IPS/Juba
Andrew Green IPS/Juba |