Krisen i södra Thailand: ”Koppling till al-Qaida”
Sex poliser och soldater har dödats i de senaste dagarnas oroligheter i södra Thailand. Undantagslagar råder nu i de tre provinserna Yala, Pattani och Narathiwat, som ligger på gränsen till Malaysia och upp till 30 personer har gripits i samband med våldsamheterna.
Nervositeten växer nu i Thailand och BBC rapporterade på torsdagen att myndigheterna beslutat att endast fyra ministrar har rätt att uttala sig för medierna om oroligheterna.
Anledningen är att man fruktar att läget i de sydliga provinserna ska skrämma bort utländska turister.
På fredagen rapporterade BBC att två muslimska lärare är bland dem som har gripits av de thailändska myndigheterna. Muhamad Hayeewea Sohor och Santi Sama-ae från Suwannakorn-skolan i Pattani-provinsen ska enligt försvarsminister Thammarak Isarangkura na Ayudhaya ha varit inblandade i attackerna mot poliser och militärer.
– Vi har gripit de rätta personerna, sade han till journalister.
Thammarak hävdade att de bägge lärarna tillhör Bersatu (Enighet), en separatistisk grupp där GMIP, Gerakan Mujahideen Islam Pattani, sägs ingå. GMIP anklagas för att ingå i nätverket al-Qaida.
Men gripandet av lärarna har lett till protester.
Vid den muslimska fredagsbönen var många besökare kritiska.
– I dag ber jag för de två lärarna. De är inte skyldiga, sade Yapa Barahaeng, 56-årig pensionerad skollärare till nyhetsbyrån AFP.
Yusef Sama-aeng från den centrala moskékommittén i Pattani sade att myndigheterna fokuserar på fel personer:
– Regeringen har så många soldater, men de arresterar inte rätt personer. Och när våldet exploderar så är det vi som får skulden.
Ledande personer inom det muslimska samhället och affärsmän i södra Thailand varnar nu enligt BBC för att hårdhänta aktioner från regeringen kan störa människors dagliga liv och skrämma iväg turister och utländska investerare.
Thailands nationelle polischef, San Sarutanon, sade till reportrar att det finns tolv potientiella mål utanför södra Thailand, däribland huvudstaden Bangkok. Sarutanons utspel fick andra högt uppsatta personer att anklaga honom för alarmism.
Det har ända sedan 1980-talet funnits väpnade muslimska separatistgrupper i södra Thailand där huvuddelen av landets muslimska minoritet (fyra procent av befolkningen) bor. När attackerna började denna gång skyllde man dock på kriminella element.
På torsdagen uppgav dock BBC att general Kitti Rattanachaya, säkerhetsrådgivare till regeringen i Bangkok och tidigare arméchef i södra Thailand, nu säger att det är Gerakan Mujahideen Islam Pattani, GMIP, som står för våldet.
Generalen anser att gruppen även haft hjälp från Kampulan Mujahideen Malaysia, KMM, från grannlandet i anfallen som har inkluderat samordnade anlagda bränder på skolor och räder mot vapenförråd.
Kitti Rattanachaya uppger att mujaheddin-grupperna från Thailand och Malaysia bildades sedan militanta muslimer under 1980-talet deltagit i kriget mot Sovjets ockupation av Afghanistan. KMM och GMIP har enligt generalen kontakter med Jemaah Islamiah i Indonesien, som brukar anses vara al-Qaidas regionala grupp.
Generalens bedömning att våldsamheterna har koppling till al-Qaida lär öka oron för att Thailand nu kommer att dras in i en långvarig konflikt.
Den svenske statsministern Göran Persson befinner sig för närvarande i Thailand och Ekoredaktionen uppgav på torsdagen att en av hans uppgifter under resan är att försöka övertyga det thailändska flygvapnet att de ska köpa det svenska planet JAS Gripen.
BBC |