Tunisien: Dissident ställs inför rätta i militärdomstol
Salem Zirda, en före detta tunisisk flykting, ställs idag inför rätta i en militärdomstol i Tunisien. Zirda misstänks för att ha ”erbjudit sina tjänster till... en terroristorganisation som verkar i utlandet”, säger Human Rights Watch.
Human Rights Watch kräver att Tunisien släpper Zirda fri eller ger honom en rättvis rättegång i en civil domstol i det fall tillräckliga bevis finns för att han varit inblandad i illegala aktiviteter. En dom avkunnad i en militärdomstol kan inte överklagas.
– Tunisien har fängslat dussintals av sina medborgare för att de har deltagit i legala dissident-aktiviteter när de vistades i Europa eller Nordamerika, säger Sarah Leah Whitson, verkställande direktör för Mellanöstern- och Nordafrikaavdelningen på Human Rights Watch.
– Om den tunisiska regeringen inte kan ställa Salem Zirda inför rätta i en civil domstol för en vedertagen illegal aktivitet, så borde han bli frigiven, anser Whitson.
Zirda flydde från Tunisien under tidigt 1990-tal, och blev under ett omfattande tillslag mot det numera bannlysta Nahda-partiet häktad i sin frånvaro och dömd till flera år i fängelse för sina politiska aktiviteter. Han flydde till Tyskland 1994 där han framgångsrikt sökte asyl grundat på att han som medlem av Nahda-partiet skulle utsättas för förföljelse om han återvände till sitt hemland.
År 2000 lämnade Zirda frivilligt Tyskland. Den 19 oktober samma år greps han när han illegalt tog sig över gränsen från Mexiko till USA och fick för den förseelsen ett kortare fängelsestraff i USA. Efter att ha avtjänat sitt straff fördes han till de amerikanska immigrationsmyndigheterna (INS) där han begärde att bli skickad tillbaka till Tyskland. Hans begäran avslogs av de tyska myndigheterna eftersom hans uppehållstillstånd i Tyskland hade upphört.
Zirda sökte sedan asyl i USA. FBI undersökte hans fall och kom fram till att han inte varit inblandad i några "aktiviteter av särskilt intresse", en term som brukar användas av de amerikanska myndigheterna när man undersöker fall relaterade till terrorism.
Den 16 augusti 2001 beviljades Zirdas begäran att bli släppt från häktet under asylförhandlingarna och borgen sattes till 17 000 amerikanska dollar. Innan Zirda kunde betala borgen skedde attackerna den 11 september. Den amerikanska immigrationsdomstolen återkallade då beslutet om borgen, en åtgärd som vidtogs i många fall rörande män med bakgrund i Mellanöstern som satt i förvar hos de amerikanska immigrationsmyndigheterna vid tiden för attackerna. Zirda satt häktad i USA tills 2002, då han gick med på att skickas tillbaka till Tunisien.
Om Zirda döms riskerar han upp till tio år i fängelse. Enligt Zirdas advokat, Samir Ben Amor, är det uttalande Zirda gjort angående sina kontakter med Nahda-partiet det enda domstolen har att gå på. Zirda har uttalat sig om att han haft kontakt med medlemmar av Nahda-partiet medan han bodde utomlands, och att partiets ledare, som befinner sig i exil, har skrivit ett brev där han stödjer Zirdas framgångsrika ansökan om asyl i Tyskland. Men det finns ingenting i domstolshandlingarna som pekar på att Zirda planerade eller engagerade sig i våldsamma aktiviteter.
Enligt Human Rights Watch verkar det som om han är häktad enbart för hans fredliga kopplingar till Nahda-partiet. Al-Nahda är ett islamistiskt parti som under 13 års tid blivit bannlyst och tvingats gå under jorden och i exil. Partiet har inte kopplats ihop med några terroristaktioner.
Human Rights Watch har skickat brev till de tyska och amerikanska ambassadörerna i Tunisien och noterat Zirdas flyktingstatus i Tyskland och hans asylansökan i USA, och manat ambassadörerna att skicka diplomatiska observatörer till rättegången.
Marina Henrikson
Amnesty Press, praktikant
HRW |