Invånarna fruktar för övergrepp

Tre månader efter det våldsamma tillslaget mot demonstranter i staden
Andijan, sydöstra Uzbekistan, är rädslan för nya övergrepp stor. Människor som bevittnade dödandet av upp till 1 000 medborgare, i huvudsak obeväpnade, säger att de inte hyser några förhoppningar om att få rättvisan upprättad för alla döda och skadade.

De flesta av vittnena lever i konstant fruktan för att bli gripna eller förhörda. Inrikesdepartementets regionalkontor, Nationella säkerhetstjänsten (NSS) och offentliga åklagare fortsätter att "intervjua" människor.

  • Jag kallades till NSS för att min klasskamrat var en av anhängarna till Akromiya och bodde i samma område som jag, säger en invånare, som ville var anonym, till nyhetsbyrån Irin.

Protesterna började i samband med en rättegång där 23 egenföretagare dömdes för att de av myndigheterna pekats ut som medlemmar av den förbjudna och religiösa gruppen Akromiya.

  • Jag har förhörts under flera veckor och tvingats skriva under falska uttalanden. Om jag inte gjorde det skulle säkerhetstjänstemän våldta min fru inför mina ögon. Jag hade inget val, säger mannen.

Uzbekiska åklagare sa den 11 juli att dödssiffran hade stigit till 187 personer och att hälften av de döda var beväpnade milismän. De hävdade också att "terrorister", som fanns bland demonstranterna, använde folk som mänskliga sköldar för att skjuta mot poliser och civila.

Många är fortfarande rädda för att söka efter familjemedlemmar som försvunnit i samband med incidenten, eftersom de fruktar att bli anklagade för att ha deltagit i demonstrationen.

Enligt en rapport från 2003 skriven av FN:s specialrapportör om tortyr, Theo van Boven, används tortyr systematiskt i Uzbekistans fängelser och häkten.

I dag finns nästan inga oberoende journalister, människorätts- eller oppositionsaktivister i Andijan. Många har gripits, andra har valt att fly ur landet.


IRIN