Fem inför rätta för folkmord

På måndagen inleddes på allvar den hittills största processen vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Sju höga befäl i den bosnienserbiska armén, VRS, står inför rätta för morden på mellan 7 000 och 8 000 muslimska (bosnjakiska) pojkar och män i Srebrenica sommaren 1995. Fem av dem; Vujadin Popovic, Ljubisa Beara, Drago Nikolic, Ljubimir Borovcanin och Vinko Pandurevic är åtalade för folkmord medan Radivoje Miletic och Milan Gvero är åtalade för krigsförbrytelser.
Rättegången inleddes i mitten av juli, men då handlade det om tekniska frågor. Chefsåklagare Carla del Ponte försökte då hålla ett anförande om hur hon tidigare den veckan hade besökt Srebrenica i samband med 11-årsminnet av stadens fall, men försvaret protesterade och domarna beslöt att del Ponte fick vänta tills rättegången fortsatte den 21 augusti.

Enligt BBC ses rättegången som en av de viktigaste i tribunalens historia. Hittills har endast sex rättegångar handlat om Srebrenica, som brukar beskrivas som den värsta krigsförbrytelsen i Europa efter andra världskriget. Den bosnienserbiske generalen Radislav Krstic har befunnits skyldig till medhjälp till folkmord och avtjänar nu ett 35-årigt fängelsestraff i Storbritannien.
De två huvudåtalade för Srebrenicamassakern, den tidigare bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic och generalen Ratko Mladic, är dock på fri fot efter att ha varit efterlysta i ett decennium.

Vid måndagens förhandling gick Carla del Ponte till angrepp mot Serbien för att de inte har lyckats gripa Mladic, som misstänks befinna sig i Serbien.
– Det är svårt, om inte omöjligt, att förstå de fasor som Srebrenicas invånare fick utstå, sade chefsåklagaren vid rättegången. Försvarslösa män och pojkar avrättades av arkebuseringspatruller, begravdes i massgravar för att sedan grävas upp och begravas igen i ett försök att dölja sanningen för omvärlden.
Hon påpekade att många av de mördade var bakbundna och hade ögonbindel för att underlätta dödandet. Carla del Ponte beskrev massakern som ”sista fasen i en omfattande kriminell plan för att permanent utplåna den muslimska befolkningen i Srebrenica”.

I Srebrenica fanns omkring 40 000 personer sommaren 1995. Enklaven hade varit belägrad i flera år och beskyddades av en FN-styrka från Nederländerna. När VRS inledde en offensiv i juli 1995 kollapsade den bosniska arméns motstånd snabbt och FN-styrkan kapitulerade för general Mladic. Den bosnienserbiska styrkan skiljde ut kvinnor och barn från männen och lät dem färdas i bussar till Tuzla, som kontrollerades av regeringen i Sarajevo. Tusentals muslimska män försökte genom skogarna ta sig mot Tuzla. De som tillfångatogs avrättades. Hittills har 2 500 döda män identifierats genom dna-tekniken.

I juni inledde rättsmedicinsk expertis utgrävningar i utkanten av byn Kamenica, nära staden Zvornik, där man misstänkte att en större sekundär massgrav fanns med offer för massakern i Srebrenica. I torsdags meddelade Murat Hurtic, expertgruppens chef, att massgraven var den hittills största som har hittats i Bosnien.
Enligt nyhetsbyrån AP fanns 144 kompletta skelett och 1 009 delar av döda personer i massgraven. Kvarlevorna var svårt skadade då bulldozers ofta användes när döda kroppar flyttades från den ursprungliga massgraven till sekundära gravar.

Frågan om Mladic är känslig för Serbien. EU har villkorat fortsatta förhandlingar med Serbien. Regeringen har sagt att man gör sitt bästa för att hitta Mladic, men kritiker menar att han fortfarande beskyddas av kretsar i Serbien. I helgen beslöt regeringen att avskeda Ninoslav Krstic, som var vice ordförande i ett regeringsorgan för södra Serbien. Krstic hade för media förklarat att han skulle ge Mladic skydd om denne knackade på hans dörr.

Nationalismen är fortfarande stark i Serbien och det radikala partiet, vars ledare Vojislav Seselj sitter i häkte i Haag, är det starkaste oppositionspartiet. Radio B92 rapporterade på måndagen att den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pens besök i Serbien i helgen väckte protester. Le Pen, vars Front National har broderliga förbindelser med radikalpartiet, kom denna gång till Serbien för att inviga en motorcykeltävling på flygplatsen i Vrsac. Dussintals personer hörsammade en uppmaning från socialdemokrater, gröna, liberaler och kristdemokrater att protestera mot Le Pens besök.
– Problemet är att Le Pens nationalism och främlingsfientlighet har många fans här i Serbien, sade Stevan Niksic, reporter på tidningen NIN till B92.

Den senaste tiden har uppmärksamheten i Serbien och Republika Srpska riktats mot nya uppgifter om övergrepp mot serber i augusti och september 1995. Den 5 augusti 1995 gick den kroatiska armén, HV, till anfall mot den serbiska utbrytarrepubliken Krajina. ”Operation Storm” var framgångsrik, men civila serber fick betala ett högt pris. Flera hundra mördades och 200 000 flydde.

HV:s framgångar gjorde det möjligt för den bosniska arméns femte kår att bryta belägringen av Bihac i nordvästra Bosnien.
Den 6 augusti visade TV B92 en video där en civil kroatisk serb avrättas av kroatiska och bosniska styrkor. Tribunalen i Haag kan inte längre väcka nya åtal, då dess verksamhet ska avvecklas. Men videon har gjort att krigsförbrytaråklagare från Bosnien, Kroatien och Serbien nu har hållit ett möte och inlett förhandlingar om förundersökningar.
Mötet beskrevs av Zarko Korac, ordförande i serbiska socialdemokratiska unionen, SDU, som enormt betydelsefullt då det kan leda till rättegångar.

Frågan om övergrepp mot serber sensommaren och hösten 1995 är känslig. I Kroatien firades 11-årsdagen av inledningen av Operation Storm i staden Knin den 5 augusti som Segerdagen och den kroatiska statsledningen fanns på plats. I Bosnien betraktas den femte armékårens chef, general Atif Dudakovic, som en krigshjälte.
Den muslimske representanten i det bosniska presidentrådet, Sulejman Tihic från partiet SDA, avfärdade anklagelserna som ett led i en serbisk kampanj och försvarade Dudakovic.

Flera videokassetter med övergrepp har dock dykt upp och kroatiska och bosniska TV-tittare har fått se den brutala behandlingen av en tillfångatagen serbisk soldat i september 1995 som dödas genom att strupen skärs av. En civil serb torteras också och binds sedan till en traktor som kör runt med honom tills han dör. Ansvarig för dessa övergrepp var en arméenhet, Hamzi, som leddes av Taufiq al Harbia, en frivillig från Saudiarabien som uppges ha lämnat Bosnien 2001. Formellt stod gruppen under Dudakovic befäl.
De nya videobevisen för krigsförbrytelser har nu lett till en diskussion om värdet av dessa bevis och om de är till gagn för offren eller inte, rapporterar IWPR.

Enligt B92 fanns Dudakovic med i ett planerat åtal från Haagtribunalen där han tillsammans med Kroatiens dåvarande president Franjo Tudjman (som avled 1999) och Bosniens dåvarande president Alija Izetbegovic (som avled 2002) skulle åtalas för krigsförbrytelser i västra och nordvästra Bosnien hösten 1995 när kroatiska och bosniska styrkor drev tillbaka den bosnienserbiska armén. Enligt B92 handlade åtalet om mord på 358 personer, däribland 127 civila.
Den fjärde personen i det åtalet skulle ha varit den kroatiske generalen Ante Gotovina. Han efterlystes 2001 av Haagtribunalen för brott i Krajina i samband med Operation Storm och greps i december 2005 på Kanarieöarna.

I Kroatien ses Gotovina av många som en hjälte och 70 000 personer demonstrerade i Split mot gripandet.

På måndagen uppgav Zagrebtidningen Vecernji List att det finns bevis för att Dudakovic sommaren 1995 gav order om en raketattack mot förhandlare från Fikret Abdics muslimska utbrytarstyrkor i Bihac. I attacken dödades ett stort antal personer. Fikret Abdic bildade 1993 en autonom västbosnisk provins med Velika Kladusa som bas. Han fick snart stöd av den serbiska sidan och hans styrkor utkämpade ett bittert krig mot den bosniska femte armékåren.

I ett uttalande om de nya videobevisen från USA:s utrikesdepartement fördömdes på onsdagen ”alla krigsförbrytelser som begicks i det forna Jugoslavien, oavsett den etniska eller religiösa identiteten på offer eller förövare”. Det är nödvändigt att ställa individer till svars för brott och därmed komma bort från att hela grupper kollektivt stämplas som skyldiga, förklaras i uttalandet.


BBC