15-årig pojke hängdes av talibaner

Den 30 september avrättade väpnade talibaner en 15-årig pojke. Pojken anklagades för att ha spionerat för utländska styrkor med bas i Afghanistan och hängdes därför i Sangin-distriktet i Helmand-provinsen. Helmand ligger i södra Afghanistan och är den mest våldsamma provinsen i landet. FN fördömde hängningen av pojken.
- Vi delar den avsky som finns hos det afghanska folket över att barn och unga människor så cyniskt blir måltavla, sade Aleem Siddique, talesman för FN:s stödmission i Afghanistan, till IRIN.

Han menade att avrättningen går emot alla normer i Afghanistans samhälle, att den går emot den internationella rätten och att FN utan förbehåll fördömer sådana handlingar.

Enligt Ezatullah Mujahid, administratör för Sangin-distriktet, hade pojkens döda kropp hängt i ett träd i flera timmar. Han rapporterade att pojken hade USA-dollar i sin ficka, ett anteckningsblock med flera telefonnummer och att han därför omedelbart blev dömd till döden. Pojkens mun var fylld med varnande lappar som uppmanade den lokala befolkningen att inte samarbeta med utländska trupper.
- Talibanerna varnade befolkningen att de skulle möta samma bestraffning om de blev ertappade med dollar, sade Wali Mohammad, polischef i distriktet, till nyhetsbyrån AP.

Qari Yusuf Ahmadi, som uppgav sig vara talesman för talibanerna, bekräftade enligt IRIN händelsen. Han sade att alla som arbetar för regeringen och dess internationella uppbackare kan riskera samma öde.

Vanligtvis används dollar i Afghanistan tillsammans med den inhemska valutan men dollar är mer vanligt i de större städerna där de internationella organisationerna finns. Talibanerna rättfärdigar ofta sina attacker och avrättningar med att skylla på USA:s inblandning i Afghanistans angelägenheter.

Mohammad rapporterade att en taliban sköt en annan man den 29 september då han ansökt om jordbruksstöd från ett internationellt biståndsprogram. Talibanerna anklagade honom för att vara en spion.

Våldet har ökat i Afghanistan de senaste månaderna. Den senaste veckan dödades mer än 270 människor. 165 av dem var motståndsmän som påstås ha dödats vid två större slag i södra delen av landet och 30 personer dog vid en självmordsbombning på en buss i Kabul. Självmordsbombningen dödade tre barn och vid en annan incident den 30 september dog två barn när en bomb planterats i en leksak.

Afghanska regeringsföreträdare och internationella styrkor har upprepade gånger anklagat de rebelliska talibanerna för att använda barn och civila som ”mänskliga sköldar” i sitt pågående uppror. USA:s militär har lanserat en ny kampanj, Most Wanted, som erbjuder ett pris på 200 000 dollar till den som har information som leder till ett gripande av 12 talibaner och al-Qaida-ledare. Affischer sätts nu upp runt om i östra Afghanistan med namn och bilder på de 12 talibanerna.

President Hamid Karzai har sagt att han är villig att personligen möta talibanledaren Mullah Omar och Gulbuddin Hekmatyar, ledaren för den islamiska organisationen Hezb-i-Islami, i utbyte mot fred. Enligt AP vill talibanerna att de internationella trupper ska lämna landet innan möten kan hållas.
- Karzai har ingen auktoritet då de amerikanske trupperna är närvarande. I en sådan situation kommer möten att vara slöseri med tid. Om USA meddelar att de kommer lämna landet är vi redo att hålla möten, sade en talesman för Hezb-i-Islami.

På grund av de våldsamheter som sker i Afghanistan har mer än 4 600 människor hittills mist sitt liv det här året. Enligt AP är mer än 650 av dessa civila personer som antingen dött i det pågående upproret eller på grund av attacker utförda av styrkor från USA och Nato.

Läs mer: Barn hålls fängslade (Amnesty Press 27 september)

Amnesty fördömer hängningen (3 oktober)


IRIN