Kina ökar sin närvaro i Burma - nya gas- och oljeledningar byggs
Kina planerar just nu bygget av två stora gas- och oljeledningar som kommer att sträcka sig genom hela Burma. Miljö- och människorättsorganisationer varnar för miljöförstöring, övergrepp och tvångsförflyttning av lokalbefolkningen, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
De nästan tusen kilometer långa ledningarna kommer att gå från Burmas västkust till Yunnan-provinsen i Kina som gränsar till nordöstra Burma.
- Projektet kallas redan ”kolonialt” av människor i Burma, säger Aung Zaw, redaktör för affärsmagasinet The Irrawaddy, som bevakar Burma från Thailand.
Han förklarar att projektet blir en symbol för relationen mellan länderna.
- Burmeser ser hur Kinas inflytande ökar inom ekonomi, politik och miljö. Men jag tror att de båda regeringarna behöver varandra. Burma är i behov av Kinas investeringar och att stå under Kinas beskydd. Kina, i sin tur, är i behov av Burmas naturresurser, säger Aung Zaw.
Relationen mellan länderna har stärkts de senaste åren. Det är främst tack vare Kina som Burmas utländska investeringar ökat kraftigt under 2007 och 2008, till ett beräknat värde av motsvarande 6,9 miljarder kronor, enligt Burmas inrikesdepartement.
Kina har främst investerat i olje- och gasprojekt i Burma och i utbyggnad av vattenkraft. Det beräknas att Burma har världens tionde största naturgasreserv.
Miljö- och människorättsorganisationen SGM, Shwe Gas Movement, varnar dock för det planerade ledningsbygget. ”Tidigare erfarenheter har visat att liknande byggen medfört tvångsarbete, tvångsförflyttningar, beslagtagning av mark och utnyttjanden,” skriver SGM i en rapport som presenterades förra veckan.
SGM är kritiska till att varken de kinesiska bolagen som är involverade i projektet, eller de burmesiska myndigheterna, har gjort en analys av vad bygget kommer att medföra för konsekvenser för miljön.
- Det finns många miljömässiga och sociala aspekter som inte diskuterats. Ändå kommer det statliga kinesiska oljebolaget CNPC att börja bygga ledningarna redan nu i september, säger Wong Aung från SGM.
Även människorättsgrupper i delstaten Shan längs gränsen mellan Burma och Kina, uttrycker oro för vad projektet kommer innebära för minoritetsbefolkningen i regionen när de cirka 13 200 burmesiska soldaterna placeras ut för att bevaka ledningsbygget.
- Förutom de miljömässiga konsekvenserna befarar vi att projektet kommer att leda till kränkningar och övergrepp. Många människor kommer att bli tvångsförflyttade, säger Charm Tong, från ett kvinnonätverk i Shan som bland annat dokumenterat hundratals fall när burmesiska soldater våldtagit kvinnor och flickor i området.
Enligt SGM:s beräkningar kommer Burma att tjäna motsvarande 210 miljarder kronor de närmsta trettio åren, på försäljningen av naturgas till Kina.
**Text: Marwaan Macan-Markar_
IPS/Bangkok
IPS |