Kinesiska bloggare undergräver censuren

Den snabbt växande skaran av kinesiska mikrobloggare har visat sig utgöra en värdig fiende till de statliga åtgärderna för att censurera den information som sprids på internet. Ett bevis för det är hur myndigheterna misslyckades med att stoppa all den upprördhet som kom till uttryck på internet i samband med att en tågkrasch nyligen inträffade i Wenzhou, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

De kinesiska mikrobloggarna, kallade för ”weibos”, har snabbt förvandlats till en allt viktigare informationskälla för befolkningen, och som grogrund för de frågor som diskuteras av folket. Dessa mikrobloggar fungerar på samma sätt som Twitter och Facebook, två tjänster som är blockerade i Kina, där användarna ges ett begränsat utrymme för att lägga ut meddelanden som kan skickas vidare och kommenteras av andra användare. Uppdateringarna handlar ofta om världsliga saker, men allt fler inlägg handlar också om politik.

Det finns över en halv miljard internetanvändare i Kina, och en mycket stor andel av dessa har egna mikrobloggkonton. Två tjänster dominerar - Sina Weibo har 140 miljoner användare, varav många är välutbildade med relativt goda inkomster, medan Tencent har 200 miljoner främst yngre medlemmar.

Även flera statliga myndigheter och statligt ägda företag driver egna mikrobloggar, däribland kommunistpartiets officiella partiorgan Folkets Dagblad.

Den absoluta majoriteten av användarna är dock vanliga kineser som använder tjänsterna för att utbyta information - däribland om känsliga ämnen.

  • Ett ökande antal människor ger uttryck för sina åsikter om folkets välmående, om rättvisa och korruption på mikrobloggar. I synnerhet weibos är ett viktigt verktyg för människor att skapa sig, och ge uttryck för, sina åsikter, säger Jiang Shenghong, vid Tianjins högskola för samhällsvetenskap.

Några av de känsliga ämnen som diskuteras på mikrobloggarna är hur mark beslagtagits, byggnader rivits och hur den statliga korruptionen kommer till uttryck. Men det var i samband med tågolyckan i Wenzhou som det stod helt klart hur mäktiga mikrobloggarna har blivit i landet.

Tågolyckan inträffade den 23 juli då två snabbtåg kolliderade i närheten av staden Wenzhou. 40 människor dödades och närmare 200 skadades. Katastrofen i sig samt myndigheternas agerande efteråt utlöste en stor våg av ilska och sorg bland många kineser. Särskilt stor blev upprördheten på internet då det började spridas bilder av hur delar av tågvraket begravdes - innan en riktig utredning av olyckan hade kunnat genomföras.

Inom fem dagar hade 26 miljoner meddelanden om olyckan lagts ut på landets mikrobloggar, varav många författare ifrågasatte hur myndigheterna agerat. Vissa av bloggarna ställde frågan om regeringen var beredda att offra människoliv för att påskynda den ekonomiska utvecklingen.

Till en början rapporterade den statligt kontrollerade pressen om barn som räddats ur tågvraken, men senare kom också artiklar som handlade om den folkliga vrede som katastrofen utlöst. I förra veckan beordrade så regimen att inga artiklar om tågolyckan skulle publiceras, förutom de som förmedlades av den statliga nyhetsbyrån Xinhua. Vissa tidningar tycks dock ha tagit intryck av mikrobloggarna och har vägrat att följa direktivet.

Den kinesiska regimen kontrollerar noggrant de diskussioner som förs på mikrobloggarna och har enligt internationella medier i hemlighet skickat ut en mindre armé av internetkommentatorer i syfte att föra ut partilinjen på mikrobloggar, på nyhetssajter och i diskussionsrum. Enligt internationella medier kan det handla om tiotusentals personer som har engagerats för att utföra denna uppgift.

Förra året rapporterade den statliga nyhetstidningen Global Times om att man i provinsen Gansu var på väg att rekrytera 650 personer som på heltid skulle syssla med att via kommentarer på internet "guida allmänheten kring kontroversiella frågor".

Detta sker vid sidan av den öppna censur som också förekommer, då viss information eller känsliga kommentarer helt enkelt raderas. I samband med tågolyckan blev dock flödet av kommentarer så överväldigande att den statliga censuren inte hann med och mängder av kritiska budskap kunde spridas fritt på internet. Många av de inlägg som senare censurerats har därefter levt vidare i form av spridandet av så kallade skärmdumpar.

Påtryckningarna från mikrobloggarna fick myndigheterna i Wenzhou att dra tillbaka och be om ursäkt för ett direktiv som gick ut på att lokala jurister inte skulle få företräda olyckans offer utan att de först hade blivit godkända av staten. Och efter att mikrobloggarna anklagat de lokala myndigheterna för att försöka mörka orsakerna till olycka så grävde man upp den tågvagn som tidigare hade grävts ner.

Hu Yong, biträdande professor i journalistisk och kommunikation vid Pekings universitet, menar att mikrobloggarna kan fungera som en viktig länk mellan vanliga människor och myndigheterna i landet.

  • Weibos ger människor möjlighet att kritisera bristande agerande från regeringens sida, vilket kan tvinga myndigheterna att hantera situationen.

Samtidigt understryker Hu att internet kontrolleras av centralmakten i landet.

  • Det måste man komma ihåg. Allmänheten får inte säga precis vad de vill, påpekar Hu.

**Gordon Ross_
IPS/Peking


IPS