Ryssland: Terroriststämplad efter internetinlägg

Fatta Pennan | 2016-06-14
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016

Den 26 april fastställde regiondomstolen i Sverdlosk en dom mot Yekaterina Vologzheninova på 320 timmars samhällstjänst då hon anses ha uppviglat till ”hat och splittring” genom att på sitt privata konto på VK, ett socialt media på internet, kritisera Rysslands annektering av Krim och stöd till separatister i östra Ukraina.

Hennes bärbara dator och datormus ska förstöras som ”brottsredskap”. Samma domstol har också beslutat att hon ska finnas kvar på listan över ”terrorister och extremister” och hennes bankkonto och bankkort är spärrade.

Skriv till
Prosecutor General of the Russian Federation
Yurii Yakovlevich Chaika
Prosecutor General’s Office
ul. B. Dmitrovka, d.15a
125993 Moscow GSP- 3
Ryssland
Fax: +7 495 987 5841 / +7 495 692 1725

Dear Prosecutor General,

In writing to you I would like to draw your attention to the case of Yekaterina Vologzheninova. She has been convicted for “inciting hatred and enmity on the grounds of ethnicity” following her online criticism of Russia’s annexation of Crimea and Russia’s military involvement in Donbass.

I hereby call on the Russian authorities to immediately take the necessary steps to overturn Yekaterina Vologzheninova’s conviction. I believe that she is being prosecuted solely for exercising her right to freedom of expression.

Further, I urge the authorities to ensure that her name is removed immediately from the Rosfinmonitoring’s List of Terrorists and Extremists.

Respectfully yours,

(Sammanfattning av texten på svenska:

Jag skriver till er för att fästa er uppmärksamhet på fallet Yekaterina Vologzheninova. Hon har fällts för ”att ha uppviglat till hat och splittring på etnisk grund” efter att hon på internet har kritiserat Rysslands annektering av Krim och Rysslands militära inblandning i Donbass. Jag uppmanar de ryska myndigheterna att omedelbart vidta nödvändiga steg för att upphäva domen mot Yekaterina Vologzheninova som jag tror har straffats enbart för att hon har använt sin yttrandefrihet.

Jag ber också att ta bort Yekaterina Vologzheninovas namn från Rosfinmonitorings lista på terrorister och extremister.)

UA 232/15

Fatta Pennan | 2016-06-14
Även publicerad i AmnestyPress #2/2016