Sydafrika ger Aristide tillfällig asyl

På torsdagen meddelade den sydafrikanska regeringen att man beslutat att bevilja Haitis avsatte president Jean-Bertrand Aristide asyl tills situationen i Haiti har stabiliserats och han kan återvända hem.
Enligt nyhetsbyrån AP sade regeringens språkrör Joel Netshitenzhe att regeringen under måndagen hade fått en formell begäran om asyl från Aristide.
Netshitenzhe sade att regeringen i Sydafrika stödjer kravet på på en undersökning kring hur Aristide tvingades lämna makten den 29 februari. Det kravet drivs av Caricom, de karibiska staternas samarbetsorganisation, som vägrar erkänna den nya regeringen i Haiti.

Aristide, som var Haitis förste folkvalde president, avgick den 29 februari. Själv uppger han att han tvingades lämna presidentposten, medan USA hävdar att han avgick frivilligt. Han flögs i ett amerikanskt militärplan till Centralafrikanska republiken, men befinner sig nu på Jamaica.
Efter Aristides avfärd har trupper från USA, Frankrike och Chile ansvarat för säkerheten i landet medan en USA-stödd regering har tillträtt. De rebelledare som gjorde väpnat uppror mot Aristide har dock fortfarande kontroll över stora delar av landet.
Det är ännu oklart när Aristide kommer att anlända till Sydafrika.

Nyligen godkände FN:s säkerhetsråd enhälligt att en FN-styrka ska skickas till Haiti den 1 juli i år. FN-styrkan ska bestå av 8 000 soldater och poliser och ska upprätthålla lag och ordning, hjälpa regeringen att demobilisera väpnade grupper och skydda civila från våld.
Säkerhetsrådet bedömer att situationen i Haiti fortsätter att utgöra ett hot mot fred och säkerhet i regionen.
Enligt BBC ska också styrkan assistera övergångsregeringen att förbereda val som väntas hållas under 2005.

13 maj 2004

Amnesty om krisen i Haiti

Ulf B Andersson
Amnesty Press